Κόσμος

ΗΠΑ: Οργή στους Δημοκρατικούς για τα όσα είπε ο Τραμπ στην συνάντηση με τον Πούτιν

Οργή έχουν προκαλέσει στις τάξεις των "Δημοκρατικών" οι στα όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αμερικανός πρόεδρος απέδωσε τις εχθρικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στην "ανοησία" των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

Λίγες ημέρες αφότου ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ παρέπεμψε 12 Ρώσους πράκτορες για την κλοπή εγγράφων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τραμπ προσήλθε στις συνομιλίες αυτές με τον Πούτιν χωρίς να ασκήσει καμία κριτική στη Μόσχα για την υπόθεση αυτή.

Αντιθέτως, το πρωί είχε γράψει στο Twitter: «Οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν ήταν ΠΟΤΕ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε, επίσης μέσω του Twitter: “Συμφωνούμε”.

“Έχεις κάνει τον Λευκό Οίκο προπαγανδιστικό όργανο του Κρεμλίνου”

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε οργή στο Δημοκρατικό Κόμμα, με έναν βουλευτή να κατηγορεί τον Τραμπ ότι έχει μετατρέψει τον Λευκό Οίκο σε “προπαγανδιστικό όργανο του Κρεμλίνου”.

Αφού ολοκληρώθηκε η δίωρη, κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν, οι δύο ηγέτες κάθισαν σε ένα μεγάλο τραπέζι συνεδριάσεων για ένα γεύμα εργασίας, μαζί με υψηλόβαθμους συμβούλους και συνεργάτες τους. Στο επιτελείο του Τραμπ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία Τζον Χάντσμαν.

Ο Πούτιν συνοδευόταν από τον εκπρόσωπό του, τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον σύμβουλό του Γιούρι Ουσάκοφ, και τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ ξεκίνησε τη συνάντηση με θερμά λόγια για τον Πούτιν, τονίζοντας ότι η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών είναι ένας στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό.

«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ», «έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ ο Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη σχέση». «Έλεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε ο Τραμπ, καθισμένος δίπλα στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Στις δηλώσεις που έχει κάνει δημοσίως το τελευταίο διάστημα, δεν περιλαμβανόταν κανένα από τα θέματα που έχουν φέρει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου: την προσάρτηση της Κριμαίας, τη στήριξη της Μόσχας στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές αλλά και σε ευρωπαϊκές εκλογές καθώς επίσης και στη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ δύο Ρώσων και δύο Βρετανών στη Βρετανία.

“Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τεταμένη λόγω των όλων αυτών των πολύ κακόβουλων ενεργειών για τις οποίες αρνείται να εγκαλέσει τη Ρωσία. Μολονότι οι σχέσεις ήταν κακές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τουλάχιστον τότε η προεδρία των ΗΠΑ δεν ήταν προπαγανδιστικό όργανο του Κρεμλίνου”, έγραψε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, που είναι μέλος της Επιτροής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Με ένα ειρωνικό “τιτίβισμα” σχολίασε τις δηλώσεις του Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον: “Θαυμάσιο Μουντιάλ. Ερώτηση για τον πρόεδρο Τραμπ καθώς θα συναντά τον Πούτιν: Ξέρεις για ποια ομάδα παίζεις;”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ