Κόσμος

ΗΠΑ: Πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων η απαγόρευση πωλήσεων F-16 στην Τουρκία

Από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε η τροπολογία που είχε φέρει ο βουλευτής Κρις Πάπας και η οποία απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένη τεχνολογία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία για τα F-16 θα πρέπει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Αναμφίβολα είναι μια εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας και δίνει πολλές πιθανότητες να γίνει νόμος των ΗΠΑ στο τέλος του χρόνου ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε απαριθμήσει τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

-Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

-Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

-Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

-Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου από το «papa mobile», το μήνυμά του για το Πάσχα και η αναφορά στους Χριστιανούς της Γάζας
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης»
Ο πάπας Φραγκίσκος