Πέμπτη, 12 Σεπτ.
30oC Αθήνα

ΗΠΑ: Πρώην πράκτορας της CIA καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

ΗΠΑ: Πρώην πράκτορας της CIA καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
Φωτογραφία αρχείου Reuters - Evelyn Hockstein

Για απόρρητες πληροφορίες που κόστισαν 50.000 δολάρια, ένας πρώην πράκτορας της CIA στις ΗΠΑ καταδικάστηκε χθες Τετάρτη (11.09.2024) σε 10 χρόνια κάθειρξης για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Ο πρώην πράκτορας της CIA, ο 71χρονος Αλεξάντερ Γιακ Τσινγκ Μα, ομολόγησε τον περασμένο Μάιο την ενοχή του για την κατηγορία της κατασκοπίας με σκοπό να επωφεληθεί η Κίνα.

Το 2001 οι κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας ζήτησαν από τον Μα να κάνει συνάντηση με ένα συγγενικό του πρόσωπο.

Οι δύο συγγενείς βρέθηκαν σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ και έδωσαν απόρρητες πληροφορίες με αντάλλαγμα 50.000 δολάρια σε μετρητά.

Μετά από αρκετά χρόνια, τον Μάιο του 2020 ο άνδρας παραδέχθηκε σε μυστικό πράκτορα του FBI πως «πούλαγε» διαβαθμισμένες πληροφορίες στις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Αμέσως μετά το Μα συνελήφθη.

Ο πράκτορας που εν τέλει πρόδωσε τη CIA, εργάστηκε στην κυριότερη υπηρεσία κατασκοπεία των ΗΠΑ από το 1982 ως το 1989 όπως και το μέλος της οικογένειάς του από το 1967 ως το 1983.

Το 2003, δηλαδή δύο χρόνια από την έναρξη της συνεργασίας του με τις κινεζικές υπηρεσίες, ζήτησε να αναλάβει τη θέση του μεταφραστή στο γραφείο του FBI στη Χαβάη καθώς εκεί κατοικούσε.

Το FBI που ήδη ήταν ενήμερο για τις σχέσεις του με την κινεζική κατασκοπεία, τον προσέλαβε για να παρακολουθεί τις κινήσεις του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις