Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ – Ρωσία ετοιμάζουν εισβολή στη Συρία – Η ανταλλαγή πληροφοριών πριν το… “χτύπημα” κατά ISIS

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Η μυστική συμφωνία Ομπάμα – Πούτιν για το μέλλον της Συρίας
– Ο Ρώσος πρόεδρος πήρε το “πράσινο” φως από την Δούμα για εισβολή
– Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανταλλάσσει πληροφορίες με τις ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές σε συριακό έδαφος
– Ο Πούτιν θέλει να “τελειώσει” τους τζιχαντιστές
– Έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά του Σύρου προέδρου από τη Γαλλία

Όλα δείχνουν πως ο κύβος ερρίφθη. Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια αιματηρού εμφυλίου, που προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους και τσουνάμι προσφύγων, μετά από τέσσερα χρόνια που η Δύση είχε κρύψει το κεφάλι στην άμμο και έκανε πως δεν έβλεπε και δεν άκουγε τίποτα, φαίνεται ότι οι “ισχυροί” του κόσμου πήραν την απόφαση να δράσουν. Φυσικά, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Η πρώτη κίνηση έγινε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η είδηση πως ο πρόεδρος της Ρωσίας απευθύνθηκε στην Άνω Βουλή και ζήτησε να του δοθεί το ΟΚ για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό σήμαινε ένα πράγμα: πλησιάζει η εισβολή στη Συρία.

Το “πράσινο” φως δεν άργησε να έρθει. Το ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε ομοφώνως εξουσιοδότηση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ψήφος αυτή δεν σημαίνει ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις θα λάβουν μέρος σε συγκρούσεις και ότι η κίνηση αυτή προσδιορίζεται μόνο στη χρήση αεροσκαφών. Η τελευταία φορά που το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό ήταν το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο εντοπισμός ρωσικών επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων, υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων μάχης, αλλά και μαχητικών αεροσκαφών σε αεροπορική βάση της Συρίας αποτελεί την απόδειξη ότι η Ρωσία εδώ και καιρό προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος για μια χερσαία επέμβαση στην περιοχή.

Το αίτημα Πούτιν ήρθε μετά από εκείνο που έκανε ο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Μόσχα για στρατιωτική βοήθεια, όπως είπε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ. “Ο Σύρος πρόεδρος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της χώρας μας για να ζητήσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας”, δήλωσε ο Ιβανόφ στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι θα ενεργήσει “σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” και ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταχθούν σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Φωτογραφία Reuters

Φαίνεται όμως ότι η Ρωσία δεν κάνει τίποτα μόνη της αλλά αντίθετα γίνονται όλα σε συνεννόηση με τη Δύση και συγκεκριμένα με τις ΗΠΑ. Άλλωστε, τα πάντα δρομολογήθηκαν λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Politico, Ομπάμα και Πούτιν, παρά τη… σκληρή ρητορική τους, είναι πιο κοντά από ποτέ στο θέμα της Συρίας. Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχει και μια μυστική συμφωνία που προβλέπει την παραμονή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία και την κοινή στρατηγική ΗΠΑ – Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών του ISIS. Μάλιστα, σε αυτό, σύμφωνα με τον Michael Hirch, οφείλονται και οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη και τον Ιρανό ΥΠΕΞ Ζαβάντ Ζαρίφ, τον υπουργό μιας χώρας που μέχρι πρότινος ήταν στα… μαχαίρια με τις ΗΠΑ και που στηρίζει τον Άσαντ. Ο Ζαρίφ έγραψε… ιστορία στη Νέα Υόρκη με τη θερμή χειραψία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για ρεαλισμό και συμβιβασμό μετά την 90λεπτη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η επιλογή των λέξεων του Αμερικανού προέδρου απέκτησε άλλη σημασία και άλλη βαρύτητα. Όπως δε σημειώνει το Politico, σε αυτή τη “στροφή” όσον αφορά στον Άσαντ φαίνεται πως ο Ομπάμα έχει τη στήριξη της Ευρώπης. Γιατί; Γιατί ο εφιάλτης της προσφυγικής κρίσης είναι πολύ μεγάλος για να τον αντέξει.

Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο Politico ότι ο Τζον Κέρι συγκάλεσε σύσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους, Σαουδάραβες αλλά και αξιωματούχους από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό. Στόχος να υπάρξει συνεργασία με τη Μόσχα αλλά όχι με τον Άσαντ απευθείας.

Και φαίνεται πως βρέθηκε η “χρυσή τομή”. Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία RIA και Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανταλλάσσει πληροφορίες με τις ΗΠΑ για τις αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, ενώ προσφάτως εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη βοηθά στον συντονισμό των επιδρομών και των κινήσεων των χερσαίων δυνάμεων στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα ενημερώσει σήμερα τους εταίρους της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Ποινική έρευνα από τη Γαλλία

Και ενώ η εισβολή στη Συρία φαίνεται να είναι θέμα χρόνου, η Γαλλία αποφάσισε να “πιέσει” αλλιώς. Δικαστική πηγή στο Παρίσι αποκάλυψε ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” για βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στη Συρία από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ μεταξύ του 2011 και του 2013.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου προκαταρκτική έρευνα κατ’ αγνώστων για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, έπειτα από επισήμανση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την πηγή. Η έρευνα βασίζεται κυρίως στη μαρτυρία του “Σέζαρ”, ενός πρώην φωτογράφου της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας που διέφυγε από τη Συρία τον Ιούλιο του 2013, παίρνοντας μαζί του 55.000 φρικιαστικές φωτογραφίες σωματικών βασανιστηρίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε τα γεγονότα στον εισαγγελέα του Παρισιού. Οι ερευνητές του κεντρικού Γραφείου αντιμετώπισης των εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας, των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου (OCLCHGCG) έχουν επιφορτιστεί να διεξαγάγουν τις έρευνες.

Θα εργαστούν κυρίως με αφετηρία χιλιάδες φωτογραφίες βασανιστηρίων που συγκέντρωσε στη διάρκεια δύο χρόνων ο άνδρας αυτός, ο επονομαζόμενος “Σέζαρ”, που ήταν φωτογράφος στις τάξεις του συριακού καθεστώτος προτού διαφύγει από τη Συρία τον Ιούλιο του 2013. Λέει πως είχε εργαστεί σε μια μονάδα τεκμηρίωσης της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε