Κόσμος

ΗΠΑ σε Ουκρανία: Ρίξτε τους τόνους και δώστε μας τα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες σας

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο Κίεβο

Συνεχίστηκε και σήμερα (20.02.2025) ο «πόλεμος δηλώσεων» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ουκρανία, καθώς ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στο Κίεβο, με αφορμή μια πιθανή συμφωνία των δύο χωρών για τα ουκρανικά ορυκτά.

Ειδικότερα, το «δεξί χέρι» του Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, έστειλε σαφέστατο «μήνυμα» στην Ουκρανία σε κατηγορηματικό και έντονο ύφος, να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες που διαθέτει.

«Πρέπει να ρίξουν τους τόνους και να ρίξουν μια καλή ματιά και να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία», είπε ο Γουόλτς στο Fox News, αναφερόμενος σε μια κρίσιμη συμφωνία ορυκτών με την Ουάσιγκτον.

Το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, σε συνάντηση που είχε ο Ζελένσκι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, η Ουάσινγκτον κατέθεσε μια πρόταση συμφωνίας για αμερικανική εκμετάλλευση των κρίσιμης σημασίας ουκρανικών ορυκτών.

Ο Ζελένσκι απέρριψε αμέσως την αμερικανική πρόταση για τα ουκρανικά ορυκτά, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας» και λέγοντας «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».

 

Χθες (19.02.2025)  ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως οι αμερικανικές απαιτήσεις για επιστροφή 500 δισεκ. δολαρίων σε ορυκτά και μεταλλεύματα «δεν είναι σοβαρή συζήτηση» και πως δεν μπορεί να πουλήσει τη χώρα του.

Απαντώντας αιχμηρά επίσης στις δηλώσεις Τραμπ ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο, είπε ότι φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζει σε μια φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης.

Ο Γουόλτς επέκρινε τον Ζελένσκι κρίνοντας απλά απάραδεκτη τη στάση του κατά της πρότασης της Ουάσινγκτον και την κριτική του Ουκρανού προέδρου στον Τραμπ για τον τρόπο που διεξάγει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δεδομένου τί έχουν κάνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Ο Μάικ ΓουόλτςΟ σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς / REUTERS / Evelyn Hockstein/Pool

Η στάση του Λευκού Οίκου

Ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας είπε ότι οι διαφορές Ουάσινγκτον και Κιέβου δεν είναι αγεφύρωτες, λέγοντας πως: «Ο πρόεδρος είπε επίσης πόσο αγαπά τον ουκρανικό λαό».

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ και Πούτιν την περασμένη εβδομάδα και οι κινήσεις για μια γρήγορη διευθέτηση στο ουκρανικό, με την Ουκρανία και την Ευρώπη παραγκωνισμένες, έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Ο Γουόλτς αρνήθηκε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των συμμάχων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

«Υπάρχει ένας όρος για αυτό στη διπλωματία. Ονομάζεται διαμεσολαβητική διπλωματία (shuttle diplomacy), γιατί το να φέρνεις τους πάντες στο τραπέζι των συνομιλιών ταυτόχρονα απλά δεν δούλεψε στο παρελθόν», είπε.

«Έχουμε λοιπόν ξεκινήσει επαφές με τη μία πλευρά, έχουμε επαφές με την άλλη πλευρά και μετά θα έχουμε μια διαδικασία που θα προχωρήσει υπό την καθοδήγηση και την ηγεσία του προέδρου Τραμπ», συμπλήρωσε ο Γουόλτς.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines