Κόσμος

ΗΠΑ σε Τουρκία: Διαβάστε καλά το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι ίσως στο χειρότερό τους σημείο. Οι αιτίες πολλές. Η τελευταία έχει να κάνει με την Αφρίν.

Οι ΗΠΑ έστειλαν σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρίν. Εκεί όπου ο Ερντογάν θέλει να “εξαφανίσει” τους Κούρδους της Συρίας. Μόνο που αυτοί είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ…

Η Ουάσινγκτον, σε μια ακόμη απόδειξη της ενόχλησης προς την Άγκυρα, κάλεσε την Τουρκία να… διαβάσει το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία. Μια απόφαση που καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε παύση των εχθροπραξιών ενός του εδάφους της Συρίας. Και αυτό αφορά και την Τουρκία…

«Ενθαρρύνω την Τουρκία να διαβάσει αυτό το ψήφισμα, το ομόφωνα συμφωνημένο ψήφισμα του Σαββάτου», δήλωσε νόημα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

«Δείτε τον χάρτη…»

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε ως ένα σημείο και… ειρωνική. Και κάλεσε την Τουρκία εκτός από την απόφαση του ΟΗΕ να “διαβάσει” και έναν χάρτη στη Συρία. Για να διαπιστώσει πως αν κάποιος κοιτάξει τον χάρτη θα διαπιστώσει πως το Αφρίν βρίσκεται εντός της Σύριας. Και άρα, η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στην προσωρινή ανακωχή που προβλέπει το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Η Απόφαση 2401, που εγκρίθηκε ομόφωνα το Σάββατο από τα δεκαπέντε κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλεί να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες σε όλη την επικράτεια της Συρίας.

Το… παραθυράκι

Το ψήφισμα αφήνει ωστόσο περιθώριο για την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς δεν προβλέπει κατάπαυση του πυρός για τις επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων τζιχαντιστικών ομάδων και οργανώσεων (Ισλαμικό Κράτος , Αλ Κάιντα/Αλ Νούσρα).

Οι εν λόγω «οντότητες» ορίζονται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Γι’ αυτό η Νάουερτ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι εξαιρέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για την περίπτωση του Αφρίν.

«Πιστεύω ότι το ψήφισμα ήταν σαφές με την ονομασία των ομάδων που θεωρούνται απαλλαγμένες από την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

Η Τουρκία το… χαβά της

Παρόλα αυτά, ο τουρκικός στρατός φαίνεται πως συνεχίζει απρόσκοπτα την πολεμική του δραστηριότητα στην Αφρίν, παραβιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι είναι ανάγκη η παύση των εχθροπραξιών να γίνει «αμέσως και πλήρως σεβαστή», ξεκαθαρίζοντας πως η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα «στο σύνολο του συριακού εδάφους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ