Site icon NewsIT

ΗΠΑ: Στο Τέξας η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη για το 2020!

16.01.2020 | 08:20
ΗΠΑ: Στο Τέξας η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη για το 2020!

Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ για το 2020 είναι γεγονός. Θανατώθηκε ο 64χρονος βασανιστής γυναικών Τζον Γκάρντνερ στο Τέξας.

Με τη χρήση θανατηφόρων ουσιών που εισήχθησαν ενδοφλεβίως στον οργανισμό του στο Τέξας εκτελέστηκε ο 64χρονος θανατοποινίτης Τζον Γκάρντνερ, ανακοίνωσαν οι αρχές, 15 χρόνια αφότου δολοφόνησε την εν διαστάσει σύζυγό του Τάμι, η οποία είχε εκμυστηρευτεί σε φιλικά της πρόσωπα πως δεν προέβλεπε να βγει ζωντανή από τον γάμο τους. Η γυναίκα υπέκυψε σε νοσοκομείο δύο ημέρες μετά τον τραυματισμό της μέσα στο σπίτι όπου είχε μετακομίσει από τον σύζυγό της· ο Γκάρντνερ της έριξε με πιστόλι στο κεφάλι.

Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:36 [τοπική ώρα] στον θάλαμο εκτελέσεων στη φυλακή του Χάντσβιλ, ανέφερε η διεύθυνση σωφρονιστικών καταστημάτων του Τέξας.

Το 2019 στις ΗΠΑ έγιναν συνολικά 22 εκτελέσεις θανατοποινιτών, εκ των οποίων εννέα στο Τέξας, την Πολιτεία που έχει θανατώσει τους περισσότερους καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών από το 1976, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποκατέστησε τη δυνατότητα επιβολής της.

Φίλοι του ζεύγους είχαν καταθέσει στο δικαστήριο πως είχαν δει την Τάμι με μαύρο μάτι διότι ο Τζον την είχε σπρώξει πάνω σε μια βιβλιοθήκη, ενώ σε μια άλλη περίπτωση είχε εκχύμωση στο πρόσωπο διότι την είχε χτυπήσει με σφυρί. Έναν μήνα αφότου ζήτησε διαζύγιο, η γυναίκα ζήτησε βοήθεια από έναν συνάδελφό της για να «εξαφανιστεί», να κρυφτούν τα ίχνη της ώστε να μην μπορεί να τη βρει ο σύζυγός της.

Ο Γκάρντνερ εισέβαλε στο σπίτι όπου είχε μετακομίσει περίπου έναν μήνα αφότου υπέβαλε την αίτηση διαζυγίου και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Η Τάμι υπέκυψε δύο ημέρες αργότερα.

Ο άνδρας είχε βαρύ ποινικό μητρώο, κυρίως για ενδοοικογενειακή βία. Οι τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες συζύγους του είχαν επίσης καταγγείλει πως τις κακομεταχειριζόταν. Είχε πυροβολήσει επίσης τη δεύτερη σύζυγό του, τη Ρόντα, το 1983, ενώ ήταν έγκυος. Η γυναίκα υπέκυψε αργότερα. Μετά την πρώτη του φυλάκιση, απήγαγε την τρίτη σύζυγό του και ξυλοκόπησε την κόρη της.

Οι δικηγόροι του υπέβαλαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Σεπτέμβριο υποστηρίζοντας ότι η υπεράσπισή του ήταν ανεπαρκής και ότι ο εντολέας τους διέπραξε τον φόνο της Τάμι «εν βρασμώ ψυχής λόγω της εγκατάλειψής του» από τη σύζυγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, αρνούμενο να ασχοληθεί με την υπόθεση. Αναμένεται να οδηγηθεί στον θάλαμο εκτελέσεων στη φυλακή του Χάντσβιλ.

Πέρυσι στις ΗΠΑ έγιναν συνολικά 22 εκτελέσεις θανατοποινιτών, εκ των οποίων οι εννέα στο Τέξας, την Πολιτεία που έχει θανατώσει τους περισσότερους καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών από το 1976, όταν επανήλθε σε ισχύ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version