Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Τζόκο Ουιντόντο, με τον οποίο θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο, και θα του ζητήσει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή με στόχο την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε αρχικά στόχο να προετοιμάσει τη συνάντηση κορυφής του Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Τετάρτη στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο λόγω της καταστροφικής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας η συνάντηση Μπάιντεν – Ουιντόντο άλλαξε κατεύθυνση. Ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζει ένθερμα το Ισραήλ, ενώ ο Ινδονήσιος ομόλογός του είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο.
«Είναι σημαντικό να ακούσει την άποψη της Ινδονησίας αναφορικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε χθες Κυριακή στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα προσπαθήσει η Ινδονησία να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο και να μας βοηθήσει» στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο πρόεδροι θα αναφερθούν «στο ζήτημα της εκεχειρίας», αλλά και στους μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η λύση δύο κρατών και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μπάιντεν «θα θέλει να ακούσει προσεκτικά όσα άκουσε ο Ουιντόντο» στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που διεξήχθη το Σάββατο στο Ριάντ και καταδίκασε τις «βάρβαρες» ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Ινδονησία απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο που κατασκευάστηκε στη Γάζα με ινδονησιακή χρηματοδότηση βρίσκεται πάνω από το δίκτυο τούνελ της Χαμάς και κοντά σε χώρο εκτόξευσης ρουκετών.
Παράλληλα οι δύο πρόεδροι, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο και προς την Κίνα, θα ανακοινώσουν μια «συνολική στρατηγική συνεργασία», το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας για την Ινδονησία, σημείωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Μπάιντεν σύναψε αντίστοιχη συμφωνία με το Βιετνάμ τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να αντιταχθεί στην επεκτεινόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.
Όπως πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η Ινδονησία έχει λάβει δάνεια από την Κίνα, ενώ το Πεκίνο έχει επενδύσει μαζικά σε έργα υποδομών στη χώρα.