Κόσμος

ΗΠΑ: Συστηματικό ρατσισμό και απάνθρωπες συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές καταγγέλλουν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ – Γυναίκες γεννούν δεμένες

Γροθιά στο στομάχι ήταν η έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τις συνθήκες στις φυλακές των ΗΠΑ, καθώς μιλάει για συστηματικό ρατσισμό και απάνθρωπες συνθήκες.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν σήμερα (28.9.2023) να εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ ώστε να καταπολεμηθεί ο συστηματικός ρατσισμός στις αμερικανικές φυλακές, σημειώνοντας ότι μαύρες γυναίκες δένονταν με χειροπέδες ενώ γεννούσαν, άνδρες υποχρεώνονταν να εργάζονται σε συνθήκες που παρέπεμπαν σε «φυτείες σκλάβων».

Επί 12 ημέρες η ομάδα του «Ανεξάρτητου μηχανισμού εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, αρμόδια για την προώθηση της δικαιοσύνης και της φυλετικής ισότητας στο πλαίσιο της διατήρησης της τάξης», συναντήθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο με θύματα, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, του δικαστικού συστήματος, συνδικάτων και αστυνομικών, στην Ουάσιγκτον, την Ατλάντα, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, τη Μινεάπολη και τη Νέα Υόρκη.

Ο μηχανισμός αυτός ιδρύθηκε μετά τη δολοφονία, την άνοιξη του 2020, του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη, από τους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν. Ο θάνατος του Φλόιντ στάθηκε η αφορμή για το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας που πήρε μεγάλες διαστάσεις εκείνο το καλοκαίρι και τους επόμενους μήνες.

«Προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

Στην αναφορά τους, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, οι τρεις εμπειρογνώμονες γράφουν ότι διαπίστωσαν πως οι πρακτικές που ακολουθούνται στις αμερικανικές φυλακές ισοδυναμούν με «προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Γενεύη δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει τα ευρήματα των ειδικών.

Μια πρακτική την οποία κατήγγειλαν οι εμπειρογνώμονες, είναι αυτή του περιορισμού των εγκύων κρατουμένων την ώρα που γεννούν.

Οι ειδικοί «άκουσαν, από πρώτο χέρι, τις αβάσταχτες μαρτυρίες εγκύων που τις έδεσαν κατά τη διάρκεια του τοκετού και, λόγω του περιορισμού τους, έχασαν τα μωρά τους». Όταν του ζητήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ έκανε λόγο για «πολλές» περιπτώσεις που όλες αφορούσαν Αφροαμερικανές γυναίκες.

Οι ειδικοί συνέλεξαν επίσης μαρτυρίες για τις συνθήκες σε μια φυλακή της Λουιζιάνας όπου, όπως λένε, χιλιάδες άνδρες κρατούμενοι, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί, αναγκάζονταν να δουλεύουν σε χωράφια (ακόμη και να μαζεύουν μπαμπάκι) υπό την επίβλεψη λευκών, έφιππων «επιστατών», μια κατάσταση που θύμιζε τις φυτείες του 19ου αιώνα.

«Σύγχρονη μορφή δουλείας»

Χαρακτήρισαν «σοκαριστικές» τις ιστορίες από την αποκαλούμενη φυλακή «Αγκόλα», λέγοντας ότι παραπέμπουν σε «σύγχρονη μορφή δουλείας». Επίσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την εκτεταμένη χρήση της φυλάκισης στην απομόνωση, που φαίνεται ότι επιβάλλεται κυρίως σε κρατούμενους αφρικανικής καταγωγής.

Ένας μαύρος άνδρας είπε στους ειδικούς ότι τον κράτησαν στην απομόνωση επί 11 χρόνια, χωρίς διακοπή.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι αναγκαία μια συνολική μεταρρύθμιση» του συστήματος, είπε ένας από τους ειδικούς, ο Χουάν Μέντεζ. «Η στάση της αστυνομίας και του ποινικού δικαστικού συστήματος αντικατοπτρίζει εκείνη της αμερικανικής κοινωνίας», σχολίασε ο Μέντεζ.

Με βάση αυτήν την έκθεση, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι Αφροαμερικανοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν από αστυνομικούς, σε σύγκριση με τους λευκούς, και 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να φυλακιστούν.

«Η στάση της αστυνομίας και του ποινικού δικαστικού συστήματος αντικατοπτρίζει εκείνη της αμερικανικής κοινωνίας», σχολίασε ο Μέντεζ.

Οι εμπειρογνώμονες έκαναν 30 συστάσεις στην αμερικανική κυβέρνηση και τις 18.000 αστυνομικές υπηρεσίες που λειτουργούν στις ΗΠΑ. Ζητούν μεταξύ άλλων να μην είναι οι ένοπλοι αστυνομικοί εκείνοι που στέλνονται αυτομάτως να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσης που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, τους άστεγους, την κυκλοφορία στους δρόμους και τα σχολεία.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα