Site icon NewsIT

ΗΠΑ: Τα κεμπάπ από κρέας αρκούδας έστειλαν σε νοσοκομείο ολόκληρη οικογένεια, τι διαπίστωσαν οι γιατροί

28.05.2024 | 12:53
ΗΠΑ: Τα κεμπάπ από κρέας αρκούδας έστειλαν σε νοσοκομείο ολόκληρη οικογένεια, τι διαπίστωσαν οι γιατροί

ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΤΣΙΡΚΟ Η ΣΕ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ) ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΡΟΦΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Περιπέτεια για οικογένεια στις ΗΠΑ που κατανάλωσε κεμπάπ από κρέας αρκούδας. Οι ίδιοι ανέφεραν πως το είχαν συντηρήσει σε οικιακό καταψύκτη για 45 ημέρες.

Μπορεί να μην έτρωγαν για πρώτη φορά κεμπάπ από κρέας αρκούδας, όμως ήταν η πρώτη που τα περισσότερα μέλη μιας οικογένειας στις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και ταλαιπωρήθηκαν για μέρες. Η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο δυο χρόνια μετά καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Όλα είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2022 σε μια οικογενειακή συγκέντρωση εννέα ατόμων. Ένα από τα μέλη της οικογένειας έφερε για το τραπέζι κρέας από τον Βόρειο Καναδά που είχε καταψυχθεί σε οικιακό καταψύκτη για 45 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι το κυνήγι μαύρης αρκούδας είναι νόμιμο στον Καναδά και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Η οικογένεια έφτιαξε κεμπάπ με το αποψυγμένο κρέας και το σέρβιρε μαζί με ψητά λαχανικά. Σύμφωνα με το CDC, η οικογένεια δυσκολεύτηκε να προσδιορίσει αν τα κεμπάπ είχαν ψηθεί καλά, επειδή το κρέας είχε σκούρο χρώμα.

Μία εβδομάδα αργότερα, ένα μέλος της οικογένειας -ένας 29χρονος άνδρας στη Μινεσότα- εμφάνισε πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους και πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Νοσηλεύτηκε δύο φορές σε νοσοκομείο για τα συμπτώματά του. Ο άνδρας βρέθηκε θετικός σε αντισώματα για Τριχινέλλα (Trichinella), ένα είδος σκουληκιού.

Πέντε ακόμη μέλη της οικογένειας εμφάνισαν επίσης συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, στομαχόπονο, διάρροια, μυϊκούς πόνους και πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Δύο ακόμη άτομα που είχαν εκτεθεί στον ίδιο κίνδυνο δεν εμφάνισαν συμπτώματα, ενώ για το ένατο μέλος της παρέας δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί αν είχε φάει ή όχι από το κρέας αρκούδας.

Το CDC εξέτασε το υπόλοιπο κατεψυγμένο κρέας και εντόπισε προνύμφες από το ίδιο είδος σκώληκα. Ο οργανισμός υπέθεσε ότι και τα έξι μέλη της οικογένειας είχαν τριχίνωση, μία ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση κρέατος μολυσμένου με προνύμφες τριχινέλλας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά.

Τι είναι η τριχινέλλα και η τριχίνωση

Η Trichinella είναι ένα γένος παρασιτικών σκωλήκων που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και διάφορα άλλα ζώα. Το πιο γνωστό είδος αυτού του γένους είναι η Trichinella spiralis. Λοιμώξεις από Trichinella έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, αλλά ο επιπολασμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και συχνά συνδέεται με πολιτιστικές και διατροφικές πρακτικές.

Η τριχίνωση είναι νόσημα που προκαλείται από την πρόσληψη προνυµφών της Trichinella µέσω της τροφής.

Η μόλυνση αρχίζει συνήθως όταν ένα ζώο ή ένας άνθρωπος καταναλώνει ωμό ή μισοψημένο κρέας που περιέχει προνύμφες Trichinella. Μετά την κατάποση, οι προνύμφες ωριμάζουν σε ενήλικα σκουλήκια στο λεπτό έντερο. Τα θηλυκά σκουλήκια απελευθερώνουν νεογέννητες προνύμφες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταναστεύουν σε διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Αυτή η μετανάστευση μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο και φλεγμονή.

Η νόσος έχει ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις.

Συχνές κλινικές εκδηλώσεις των συμπτωματικών ατόμων είναι η ηωσινοφιλία, ο πυρετός, η μυαλγία και το περικογχικό οίδημα.

Η κατάψυξη δεν σκοτώνει όλα τα είδα τριχινέλλας

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του CDC, η κατάψυξη του κρέατος δεν θα σκοτώσει όλα τα είδη τριχινέλλας. Το κρέας αρκούδας στην οικογενειακή συγκέντρωση, για παράδειγμα, ήταν μολυσμένο με ένα είδος που απαντάται στις αρκτικές αρκούδες και είναι ανθεκτικό στην κατάψυξη.

«Τα άτομα που καταναλώνουν κρέας από άγρια θηράματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το επαρκές μαγείρεμα είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να σκοτωθούν τα παράσιτα τριχινέλλα», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Το CDC συνιστά το κυνήγι να μαγειρεύεται μέχρι να αναπτύξει εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74 βαθμών Κελσίου, η οποία πρέπει να ελέγχεται με θερμόμετρο κρέατος – όχι κοιτάζοντας το χρώμα του.

Με πληροφορίες: iatropedia.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version