Κόσμος

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπλόκαρε την πρόσβαση στο χάπι για την άμβλωση

Την προς το παρόν διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στο ευρέως διαδεδομένο χάπι για τις αμβλώσεις αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αναστέλλοντας τους περιορισμούς που προέβλεπαν προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ζήτησε την αναστολή των περιορισμών στην πρόσβαση στο χάπι για την άμβλωση. Εντέλει δικαιώθηκε, αφού έγιναν αποδεκτά τα σχετικά αιτήματα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη φαρμακευτική εταιρία Danco Laboratories.

Ο δικαστής του Τέξας Μάθιου Κασμέρικ – ο οποίος διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ανέστειλε αρχικά, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, την άδεια που είχε λάβει το χάπι μιφεπριστόνης από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ακολούθως, το τριμελές ομοσπονδιακό Εφετείο της Νέας Ορλεάνης ανέστειλε την εφαρμογή αυτής της απόφασης, διατηρώντας όμως κάποιους από τους περιορισμούς: οι γυναίκες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το χάπι αυτό θα έπρεπε να επισκεφθούν τρεις φορές τον γιατρό τους και να μην έχουν ξεπεράσει την 7η εβδομάδα της κύησης. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η αποστολή του φαρμάκου με το ταχυδρομείο.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σημαίνει ότι οι Αμερικανίδες μπορούν να λαμβάνουν απρόσκοπτα χάπια μιφεπριστόνης για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να καταπολεμά «πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις σε βάρος της υγείας των γυναικών».

Ανακουφισμένοι αλλά και επιφυλακτικοί οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση

Οι υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση εξέφρασαν χθες Παρασκευή την ανακούφισή τους για την απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αν και η δικαστική μάχη προμηνύεται μακρά.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει τους περιορισμούς στη χρήση της μιφεπριστόνης που είχαν επιβάλει κατώτερα δικαστήρια των ΗΠΑ ήταν ευπρόσδεκτα νέα, σχεδόν έναν χρόνο αφού η συντηρητική πλειοψηφία του Δικαστηρίου ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973 που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις.

Κλινικές παροχής υπηρεσιών άμβλωσης είχαν αρχίσει να αποθηκεύουν χάπια ή προετοιμάζονταν να αλλάξουν την αγωγή για τη φαρμακευτική άμβλωση, στρεφόμενες σε άλλο σκεύασμα, τη μισοπροστόλη, εν μέσω δικαστικής διαμάχης για τη νομιμότητα της μιφεπριστόνης, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες για τις μισές αμβλώσεις που γίνονται στις ΗΠΑ.

«Είναι σωστή απόφαση και μεγάλη ανακούφιση», σχολίασε ο Τζόσουα Σάρφστιν, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και πρώην στέλεχος της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). «Η εναλλακτική όχι μόνο θα είχε υπονομεύσει την πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας, αλλά θα είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αδειοδότηση φαρμάκων στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο δικαστής του Τέξας Μάθιου Κατσμάρεκ – ο οποίος διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ανέστειλε αρχικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο την άδεια που είχε λάβει το χάπι μιφεπριστόνης από την FDA πριν περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ακολούθως, το ομοσπονδιακό Εφετείο της Νέας Ορλεάνης ανέστειλε την εφαρμογή αυτής της απόφασης, διατηρώντας όμως κάποιους από τους περιορισμούς.

Η δικαστική μάχη συνεχίζεται, με εφετείο της Νέας Ορλεάνης να αναμένεται να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση στις 17 Μαΐου.

Οι αντίπαλοι της άμβλωσης εμφανίστηκαν χθες πεπεισμένοι ότι τελικά τα δικαστήρια θα συνταχθούν με το μέρος τους.

«Τα δικαστήρια θα αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για ένα φάρμακο που δεν θεραπεύει κάποια ασθένεια ή περιορίζει τα συμπτώματα μιας ασθένειας», δήλωσε η Κάρολ Τομπίας, πρόεδρος της οργάνωσης National Right to Life. «Δημιουργήθηκε για να παίρνει τη ζωή ενός αγέννητου παιδιού και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσει κακό στη μητέρα».

Μία από τις οργανώσεις που προσέφυγαν αρχικά κατά της μιφεπριστόνης, η Alliance Defending Freedom, κατήγγειλε ότι η FDA θα πρέπει «να λογοδοτήσει για τις ζημιές που προκάλεσε».

«Η υπόθεσή μας, που θέλει να βάλει την υγεία των γυναικών πάνω από την πολιτική, συνεχίζεται σε κατώτερα δικαστήρια», τόνισε.

Οι ανησυχίες παραμένουν

Αποφεύγοντας να εκφράσει ανοικτά την ικανοποίησή του για αυτή τη νίκη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε κάνοντας λόγο για μια απόφαση που εμποδίζει προς το παρόν μέτρα «που θα υπονόμευαν την ιατρική κρίση της FDA και θα έθεταν σε κίνδυνο την υγεία γυναικών».

Αρκετές πολιτείες όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη, όπως η Καλιφόρνια, η Μασαχουσέτη και η Ουάσινγκτον, είχαν ανακοινώσει ότι έχουν αρχίσει να κάνουν αποθέματα σε χάπια άμβλωσης. Το ίδιο έπραξαν και κάποιες κλινικές της οργάνωσης Planned Parenthood.

Η Καλιφόρνια και άλλες δημοκρατικές πολιτείες έχουν επίσης δεσμευθεί να προστατεύσουν τους φαρμακοποιούς που εξακολουθούν να διαθέτουν μιφεπριστόνη, εφόσον έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό, ακόμη κι αν ακυρωθεί η άδειά της από την FDA.

Η Planned Parenthood σχολίασε θετικά την απόφαση του Ανώτατο Δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για «καλά νέα», αλλά πρόσθεσε ότι «τα πράγματα παραμένουν ίδια: η πρόσβαση στη μιφεπριστόνη δεν απειλούνταν ποτέ όσο τώρα».

Η απόφαση αυτή «δεν αναιρεί το χάος, τη σύγχυση και τον φόβο που προσπαθούσε να ενσταλάξει η υπόθεση», κατήγγειλε η Ελίζα Ουέλς ιδρύτρια του δικτύου Plan C που ενημερώνει για τα χάπια άμβλωσης.

«Και παρά το γεγονός ότι η μιφεπριστόνη μπορεί να παραμείνει διαθέσιμη προς το παρόν, η πρόσβαση στην άμβλωση εξακολουθεί να περιορίζεται σοβαρά και άδικα σε πολλές πολιτείες», πρόσθεσε.

«Εξακολουθούμε να σκοπεύουμε να κάνουμε αποθέματα τόσο μιφεπριστόνης όσο και μισοπροστόλης, για παν ενδεχόμενο», υπογράμμισε η Τζόσι Ουρμπίνα γιατρός που ειδικεύεται σε υψηλού κινδύνου κυήσεις στο Center for Pregnancy Options του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Το χάπι άμβλωσης δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε 15 αμερικανικές πολιτείες, όπου έχει απαγορευθεί η άμβλωση. Ενδεχόμενοι περιορισμοί ή απαγόρευση της μιφεπριστόνης αφορούν κυρίως τις πολιτείες όπου η άμβλωση είναι ακόμη νόμιμη.

Ακόμη και ο γειτονικός Καναδάς εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές. Η Καναδή υπουργός Οικογένειας Καρίνα Γκουλντ επανέλαβε χθες ότι η Οτάβα θα βοηθήσει τις Αμερικανίδες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάτζικ Τζόνσον, Μπόνο, Σόρος και Χίλαρι Κλίντον στις 19 προσωπικότητες που βράβευσε ο Μπάιντεν με το μετάλλιο Ελευθερίας – Απών ο Μέσι
Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λιονέλ Μέσι δεν παραβρέθηκε στην τελετή, ούτε κάποιος από το περιβάλλον του για να παραλάβει το βραβείο εκ μέρους του
Μάτζικ Τζόνσον, Μπόνο, Σόρος και Χίλαρι Κλίντον στις 19 προσωπικότητες που βράβευσε ο Μπάιντεν με το μετάλλιο Ελευθερίας – Απών ο Μέσι