Βαριά ήττα θεωρείται για την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο από χώρες της Κεντρικής Αμερικής πρέπει να παραμένουν στο Μεξικό μέχρι να επεξεργαστούν την αίτησή τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος των ΗΠΑ «Μείνετε στο Μεξικό», δεκάδες χιλιάδες μη μεξικανοί αιτούντες άσυλο – στην πλειονότητά τους πολίτες χωρών της κεντρικής Αμερικής – επαναπροωθούνταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπου ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν ωσότου την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των φακέλων τους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε όμως, αφού ανέλαβε την εξουσία φέτος, να ξηλώνει την αμφιλεγόμενη πολιτική, που επισήμως είχε βαπτιστεί «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών» (PPM).
Το ζήτημα πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, ωθώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει την επαναφορά του προγράμματος σε ισχύ.
Σε σύντομη, ανυπόγραφη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε χθες πως «το αίτημα αναστολής (…) απορρίπτεται». Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τρεις προοδευτικοί δικαστές (Στίβεν Μπράιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ, Ελένα Κάγκαν) τάχθηκαν υπέρ της αναστολής.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ενδέχεται να συνεχιστεί σε κατώτερο επίπεδο, σε εφετείο.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας του κ. Μπάιντεν ανέφερε πως «λυπάται που το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει διαταγή αναστολής».
Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνέχισης της διαδικασίας της έφεσης» που έχει ασκήσει, «το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας θα συμμορφωθεί με τη διαταγή αυτή με καλή πίστη».
Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Η απόφαση του SCOTUS (σ.σ. το ακρώνυμο του δικαστηρίου στα αγγλικά), η οποία διατάσσει την επαναφορά της πολιτικής ‘Μείνετε στο Μεξικό’, δεν είναι τίποτα λιγότερο από απάνθρωπη», έκρινε η Γιάελ Σάχερ, νομική σύμβουλος στις ΗΠΑ της οργάνωσης Refugees International, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρέπει να θεωρήσει αυτή την απόφαση εντολή».
Τα τρία από τα μέλη της συντηρητικής πλειοψηφίας (6-3) του Ανώτατου Δικαστηρίου διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.