Σάββατο, 7 Σεπτ.
28oC Αθήνα

M16 και CIA προειδοποιούν για τους πολέμους στην Ουκρανία και την Γάζα: «Είναι η μεγαλύτερη απειλή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο»

M16 και CIA προειδοποιούν για τους πολέμους στην Ουκρανία και την Γάζα: «Είναι η μεγαλύτερη απειλή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο»
Φωτογραφία αρχείου Reuters - Ramadan Abed

Μετά από 11 μήνες που ξέσπασε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην περιοχή δεν έχει κοπάσει. Σε «ταραγμένα» νερά παραμένει και η Ουκρανία από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι επικεφαλής της CIA και της M16 έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων εξαιτίας των πολέμων.

Οι διευθυντές της της MI6 και της CIA σε κοινό άρθρο γνώμης τόνισαν πως η διεθνής παγκόσμια τάξη πραγμάτων, απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό πόλεμο από την κατάσταση στην Ουκρανία και την Γάζα.

«Η επιτυχής καταπολέμηση αυτού του κινδύνου είναι το θεμέλιο της ειδικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ», είπαν.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς όπου είναι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και εργάζεται για την επίτευξη της εκεχειρίας ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ, δήλωσε πως θα παρουσιάσει μία λεπτομερή πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Μπερνς δήλωσε πως εργάζεται πολύ σκληρά σε συνεργασία με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, με σκοπό να καταλήξουν σε μια πρόταση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

«Θα κάνουμε την πιο λεπτομερή πρόταση. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες, και μετά θα δούμε», είπε ο Μπερνς σε εκδήλωση των Financial Times που έγινε στο Λονδίνο στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας MI6, Ρίτσαρντ Μουρ.

Ο Μπερνς είπε πως ελπίζει οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές να αναγνωρίσουν ότι έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουν μερικές δύσκολες επιλογές και μερικούς δύσκολους συμβιβασμούς.

Το 90% του κειμένου της πρότασης εκεχειρίας έχει ήδη συμφωνηθεί. Το 10% παραμένει στον «αέρα» καθώς είναι το πιο δύσκολο σημείο.

«Η Δύση πρέπει να συνεχίσει την στήριξη στην Ουκρανία»

Τόσο ο Μπερνς όσο και ο Μουρ στο κοινό άρθρο γνώμης που έγραψαν στην εφημερίδα Financial Times, τόνισαν πως η προσπαθούν να στηρίξουν και την Ουκρανία στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Βρετανός αρχικατάσκοπος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό η Δύση να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.

Ο Μουρ σχολίασε και την στρατιωτική επιχείρηση που έκανε η Ουκρανία στο Κουρσκ και κατέλαβε κάποιες περιοχές.

«Παράτολμη και θαρραλέα η κίνηση της Ουκρανίας», είπε τονίζοντας πως η Ουκρανία προσπαθεί να αλλάξει το παιχνίδι.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο καιρό οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να διατηρηθούν εκεί», έγραψε και υπογράμμισε πως η εισβολή αυτή έφερε τον πόλεμο κοντά στους Ρώσους.

Ο Μπερνς με τη σειρά του χαρακτήρισε την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ «σημαντικό τακτικό επίτευγμα» και εκτίμησε πως η Ουκρανία κατάφερε να ανακαλύψει τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού αν και η εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει αποδυναμωθεί.

Ο Μπερνς αποκάλυψε πως στην αρχή του πολέμου ο Τζο Μπάιντεν τον έστειλε να συναντηθεί με έναν Ρώσο ομόλογό του για να του κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην περίπτωση που η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Υπήρξε μια στιγμή το φθινόπωρο του 2022, όταν πιστεύω πως υπήρξε πραγματικά κίνδυνος χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», είπε ο διευθυντής της CIA.

«Εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ξεκάθαρη άποψη για το θέμα. Οπότε δεν πιστεύω ότι έχουμε την πολυτέλεια να μας τρομοκρατήσει αυτή η απειλή για τη χρήση στρατιωτικής βίας ή ο εκφοβισμός», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις