Κόσμος

ΗΠΑ: Χάκερ καταδικάστηκε για την κλοπή bitcoin αξίας 4,5 δισ. δολαρίων – Η μεγαλύτερη υπόθεση στην ιστορία

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε, χθες, Πέμπτη (14.11.24) ο Ilya Lichtenstein, ο χάκερ που βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη υπόθεση κλοπής bitcoin στην Ιστορία, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα των εσόδων από το χακάρισμα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Bitfinex το 2016.

Μάλιστα, ο χάκερ είχε παραδεχθεί την ενοχή του πέρυσι για την υπόθεση που αφορούσε στην κλοπή σχεδόν 120.000 Bitcoin, τα οποία αρχικά είχαν αξία περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, αυξήθηκαν σε περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του το 2022. Σήμερα, η αξία τους έχει διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Lichtenstein εισέβαλε στο δίκτυο της Bitfinex το 2016, χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία και τεχνικές hacking.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ανέκτησε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη οικονομική κατάσχεση στην ιστορία της χώρας. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι τέτοιου είδους εγκλήματα έχουν συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά η δικαστής Colleen Kollar-Kotelly.

Ο Lichtenstein εξέφρασε τη μεταμέλειά του κατά την ακροαματική διαδικασία, σημειώνοντας ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος μετά την έκτιση της ποινής του. Η σύζυγός του, Morgan, που επίσης παραδέχθηκε την ενοχή της για συνωμοσία στο ξέπλυμα χρημάτων, πρόκειται να καταδικαστεί στις 18 Νοεμβρίου.

Οι τεχνικές ξεπλύματος

Ο Lichtenstein και η Morgan, η οποία ήταν γνωστή με το ψευδώνυμο Razzlekhan, χρησιμοποιούσαν πολυάριθμες εξελιγμένες τεχνικές ξεπλύματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πλαστών ταυτοτήτων για τη δημιουργία διαδικτυακών λογαριασμών. 

Οι τεχνικές τους, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν τη μετατροπή των bitcoin σε άλλα κρυπτονομίσματα, ακόμα και την αγορά χρυσών νομισμάτων.

Ο Lichtenstein, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρωσία αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ, διακινούσε τα χρήματα μέσω υπηρεσίας κούριερ κατά τη διάρκεια οικογενειακών ταξιδιών, μεταφέροντας έτσι τα ποσά πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Στις 3 Αυγούστου 2023, ο ίδιος και η σύζυγός του Μόργκαν ομολόγησαν την πράξη τους. 

Η «Κροκόδειλος της Wall Street»

Η Morgan κατάφερε να γίνει γνωστή στα social media από τα βίντεο που ανέβαζε με τα ραπ τραγούδια της.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, στους στίχους που έντυναν τα τραγούδια της, η ίδια αυτοαποκαλούνταν «καταπληκτική δημιουργός χρημάτων» και «κροκόδειλος της Wall Street».

Παράλληλα, παρουσίαζε τον εαυτό της ως επιτυχημένη επιχειρηματία, αρθρογραφώντας στο Forbes ως «οικονομολόγος επιχειρηματίας και επενδύτρια λογισμικού».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines