Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα την αποχώρηση μέρους των στρατιωτών τους, που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ για αποστολές εκπαίδευσης, και τη μεταφορά τους στην Ιορδανία και το Κουβέιτ εξαιτίας των εντάσεων στην περιοχή.
Το γερμανικό απόσπασμα, που περιλαμβάνει περίπου τριάντα στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Βαγδάτη και στο Τάτζι, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, θα «μειωθεί προσωρινά» και στρατιώτες θα μεταφερθούν στο γειτονικό Κουβέιτ και στην Ιορδανία, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Αυτή η μετακίνηση στρατευμάτων “θα αρχίσει προσεχώς”, δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ούτε για τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που θα μετακινηθούν.
Ετοιμάζει κυρώσεις ο Τραμπ
Παράλληλα ο Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει τις κυρώσεις που θα επιβάλλει στη Βαγδάτη εξαιτίας της απόφασης του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία απαίτησε να αποχωρήσουν από τη χώρα όλα τα ξένα στρατεύματα.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλλει στο Ιράκ «κυρώσεις που δεν θα έχουν ξαναδεί ποτέ» και θα κάνουν εκείνες που εφαρμόζονται σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν «χαλαρές» εάν η Βαγδάτη ζητήσει να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ τόνισε πως δεν θα εγκρίνει τέτοια κίνηση αν πρώτα δεν «αποζημιωθούν» οι ΗΠΑ για την κατασκευή μιας βάσης η οποία τους στοίχισε «πολλά δισεκατομμύρια» δολάρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Πόουστ, ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο όσον αφορά τις κυρώσεις αυτές [1]. Πάντως, η εφημερίδα προσθέτει ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση.
Ιράν: Τρομοκράτες οι Αμερικανοί
Από την άλλη, το κοινοβούλιο του Ιράν υιοθέτησε σήμερα εκτάκτως νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζει “τρομοκρατική οργάνωση” το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από αμερικανικό πλήγμα.
Οι Ιρανοί βουλευτές τροποποίησαν πρόσφατο νόμο που χαρακτήριζε “τρομοκρατική οργάνωση” τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες από το Κέρας της Αφρικής ως την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Το νέο νομοσχέδιο επεκτείνει τον χαρακτηρισμό αυτόν στο Πεντάγωνο, σε όλες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και σε όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στον φόνο του Σουλεϊμανί.
Ισραήλ: Είναι νωρίς να πούμε αν το Ιράν φτιάχνει πυρηνικό όπλο
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί αν το Ιράν οδεύει προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
“Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε”, επεσήμανε ο Γιουβάλ Στάινιτς μιλώντας στο Radio Israel όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν οδεύει προς την κατασκευή ατομικής βόμβας. “Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε”.
Τι ανακοίνωσε τι Ιράν
Την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικό πλήγμα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς περιορισμούς.
Παράλληλα όμως η Τεχεράνη πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και θα υπαναχωρήσει εφόσον αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.
click4more: Στην γενέτειρα του Κασέμ Σουλεϊμανί η σορός του στρατηγού
Ο Στάινιτς, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Όμως παράλληλα φάνηκε να προσπαθεί να διατηρήσει το Ισραήλ μακριά από την τρέχουσα οξυμένη κατάσταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, αν και ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται από την Παρασκευή σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.
“Είμαστε στο περιθώριο, παρακολουθούμε τα γεγονότα”, υπογράμμισε ο Στάινιτς.