Το PKK διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους για δεκαετίες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αντάρτες εγκαθίδρυσαν νέα βάση στη Σίντζαρ και διεμήνυσε πως ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει επίθεση εάν η Άγκυρα το κρίνει απαραίτητο.
Το PKK απέκτησε ερείσματα στη Σίντζαρ το 2014, όταν δυνάμεις του κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν μέλη της μειονότητας Γεζίντι, η οποία αντιμετώπιζε ανελέητο διωγμό από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Οι δυνάμεις των ανταρτών επενέβησαν στη Σίντζαρ για να σώσουν τους Γεζίντι από τη γενοκτονία. Με τη βεβαιότητα ότι ο σκοπός αυτός επετεύχθη, οι αντάρτες αποσύρονται από τη Σίντζαρ», ανέφερε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν, οργάνωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί διάφορες κουρδικές οργανώσεις αλλά η Άγκυρα θεωρεί τον πολιτικό βραχίονα του
Δεν έγινε σαφές πότε ακριβώς θα αποσυρθούν οι αντάρτες, που υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 2.000. Μια πηγή στην περιοχή ανέφερε πως τοπικές ομάδες που συνδέονται με το PKK θα παραμείνουν στη Σίντζαρ.
Μια πηγή προσκείμενη στις Μονάδες Αντίστασης της Σίντζαρ (τοπική οργάνωση που διατηρεί σχέση με το PKK, ανέφερε πως η αποχώρηση των ανταρτών θα γίνει πολύ σύντομα.
Το PKK, που η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, για δεκαετίες χρησιμοποιεί ως βάση την οροσειρά Καντίλ, κοντά στα σύνορα Ιράν-Ιράκ. Ο Ερντογάν υποστήριξε τη Δευτέρα ότι δημιουργείται ένα «δεύτερο Καντίλ» στη Σίντζαρ, δυτικότερα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του απαιτεί από τις αρχές του Ιράκ να καθαρίσουν την περιοχή από τους αντάρτες και διεμήνυσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα εξαπολύσουν έφοδο «αν το θέμα αυτό συνεχίσει να παρατείνεται για πολύ ακόμα».
Ο τουρκικός στρατός και σύροι αντάρτες που υποστηρίζει διεξάγουν το τρέχον διάστημα μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων στη βορειοδυτική Συρία. Ο Ερντογάν είπε ότι η επιχείρηση θα επεκταθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας και, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, μέσα στο βόρειο Ιράκ.
Η Σίντζαρ βρίσκεται σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή κι ο πληθυσμός της αποτελείται από διάφορες εθνικές ομάδες. Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, η περιοχή περιήλθε στον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, αλλά η Βαγδάτη δεν έπαψε ποτέ να τη διεκδικεί. Τον Οκτώβριο οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν έφοδο για να ανακτήσουν την περιοχή, μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, το οποίο η Βαγδάτη κατήγγειλε χαρακτηρίζοντάς το παράνομο.
Οι ιρακινές δυνάμεις, καθώς και σιίτες παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονται από το Ιράν, μοιράζονται έκτοτε τον έλεγχο της Σίντζαρ με οργανώσεις προσκείμενες στην Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν, έχοντας συνάψει μια μάλλον άβολη αλλά λειτουργική συμμαχία.
Η Βαγδάτη έχει απορρίψει επανειλημμένα κάθε επέμβαση ξένου στρατού στην ιρακινή επικράτεια. Όμως αυτόπτες μάρτυρες και τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν συχνά λόγο για τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό Κουρδιστάν, που γειτονεύει με την Τουρκία. Την Πέμπτη, αξιωματούχοι ανέφεραν πως σε μια τέτοια επιδρομή στην επαρχία της Αρμπίλ σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι.
Η κυβέρνηση της αυτόνομης ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν κατήγγειλε την τουρκική επιδρομή, αξιώνοντας παράλληλα από το PKK να αποσυρθεί από κατοικημένες περιοχές.