Κόσμος

Ιράκ: Νέο “πυρ” κατά διαδηλωτών – Συγκρούσεις σε όλη την χώρα

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον δεκάδων διαδηλωτών στο κέντρο της Βαγδάτης σήμερα, 4η ημέρα της αντικυβερνητικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας, έπειτα από τρεις ημέρες κατά τις οποίες 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πυροβόλησαν στον αέρα αλλά εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι ζητούν, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των “διεφθαρμένων” ηγετών και δουλειά για τους νέους.

Ο πρωθυπουργός ‘Αντελ ‘Αμπντουλ Μάχντι δήλωσε ότι δεν υπάρχει “μαγική λύση” και δεσμεύτηκε να κάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία δεν αναμένεται να κατευνάσει τους Ιρακινούς.

Στη Βαγδάτη, στο μεγαλύτερο μέρος της, επικρατούσε ησυχία νωρίτερα σήμερα ενόψει της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής. Καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν χθες, Πέμπτη, μια απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, ο στρατός και ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από κεντρικές πλατείες και δρόμους.

Χαιρετίζει την… αυτοσυγκράτηση των ενόπλων δυνάμεων

Από την πλευρά του ο Άμπντελ Μάχντι είχε εκφραστεί μέχρι στιγμής μόνο μέσω ανακοινώσεων, στις οποίες χαιρέτιζε «την αυτοσυγκράτηση των ενόπλων δυνάμεων» και ανακοίνωνε την κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Βαγδάτη, ενώ το γραφείο του είχε επισημάνει ότι προτίθεται να συναντηθεί «με εκπροσώπους των διαδηλωτών».

Ωστόσο χθες το βράδυ ο Ιρακινός πρωθυπουργός έσπασε τη σιωπή του για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του και τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση που «απειλεί να καταστρέψει ολόκληρο το κράτος».

Σε σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση ο Άμπντελ Μάχντι επεσήμανε ότι αποδέχεται «τα νόμιμα αιτήματα» των διαδηλωτών, όμως κάλεσε σε ηρεμία, την ώρα που οι Ιρακινοί έχουν αρχίσει να ζητούν την παραίτησή του.

«Επαναλαμβάνω ότι η φωνή σας είχε εισακουστεί προτού καν αρχίσετε τις διαδηλώσεις», είπε.

“Θα απαντήσω στις… ανησυχίες σας”

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα απαντήσει στις ανησυχίες των διαδηλωτών, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» στα προβλήματα της χώρας. Δεσμεύθηκε εξάλλου για «επιδόματα για τις οικογένειες που δεν διαθέτουν εισόδημα».

Την ώρα που η κρατική τηλεόραση μετέδιδε το διάγγελμα του Άμπντελ Μάχντι ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο της Βαγδάτης.

Οι αρχές, που καταγγέλλουν τους «δολιοφθορείς» και έχουν δημιουργήσει μια γραμμή στην οποία οι διαδηλωτές μπορούν να δηλώνουν τα αιτήματά τους, φαίνεται να έχουν επιλέξει τη σκληρή καταστολή, κάτι που επέκρινε χθες Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ κάλεσε τη Βαγδάτη «να δώσει αμέσως εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν να κάνουν χρήση βίας, κυρίως θανατηφόρας και ακραίας» και να αποκαταστήσουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, η οποία έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, όπως και η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Το βράδυ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε πολλές πόλεις του νότιου Ιράκ καθώς και τη Βαγδάτη, όπου μονάδες των ειδικών δυνάμεων ανέλαβαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Το κίνημα διαμαρτυρίας αυτό γεννήθηκε με την βοήθεια των social media και, κάτι σπάνιο για το Ιράκ, και κάποιοι λένε ότι δεν στηρίζεται από κανένα πολιτικό κόμμα ή θρησκευτικό ηγέτη.

Οι διαδηλωτές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν επικεφαλής και ότι ζητούν απλώς δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν έπειτα από δεκαετίες ελλείψεων σε πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια, θέσεις εργασίας για το 25% των νέων που είναι άνεργοι και τον τερματισμό της διαφθοράς που σε διάστημα 16 ετών έχει καταπιεί 410 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως η έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκντάντα Σαντρ, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό όμως τακτικά απειλεί ότι θα αποχωρήσει, ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησε από τους πολλούς υποστηρικτές του να οργανώσουν «ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες». Αν το κάνουν και αποφασίσουν να περάσουν το βράδυ σε πλατείες της Βαγδάτης και ιρακινών πόλεων, η αντιπαράθεση θα σκληρύνει.

«Ούτε πολιτικοί, ούτε θρησκευτικοί ηγέτες»

Οι Ιρακινοί διαδηλωτές καταφέρονται εναντίον διαφθαρμένων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών και του κράτους που δεν είναι σε θέση να προσφέρει εργασία στους νέους σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η διαφθορά και ο νεποτισμός.

«Το κίνημα αυτό δεν μοιάζει με κανένα άλλο: είναι ένα λαϊκό κίνημα που δεν είναι πολιτοκοποιημένο, που δεν συνδέεται ούτε με κάποιο κόμμα ούτε με κάποια φυλή», δήλωσε ο Μαζίντ Σάχερ, ένας 34χρονος διαδηλωτής από τη Βαγδάτη.

Για πρώτη φορά, λένε οι διαδηλωτές, οι κινητοποιήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση του Μοκτάντα Σαντρ ή του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστανί, δύο σημαντικές προσωπικότητες των σιιτών στο Ιράκ.

«Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν»

«Δεν υπάρχει επικεφαλής, δείτε πόσοι είμαστε εδώ! Είμαστε νέοι, όλοι άνεργοι», είπε ο Χουσέιν Μοχάμεντ που καταφέρνει να βρίσκει μερικά μεροκάματα χειρωνακτικής εργασίας.

Η ανεργία πλήττει έναν στους τέσσερις νέους την ώρα που ο δημόσιος τομέας, που την εποχή του Σαντάμ Χουσέιν απορροφούσε όλους τους απόφοιτους πανεπιστημίου, έχει διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί πλέον να κάνει άλλες προσλήψεις.

Κάθε ημέρα ή σχεδόν σε κάθε πόλη του Ιράκ άνεργοι απόφοιτοι πανεπιστημίου πραγματοποιούν μικρές καθιστικές διαμαρτυρίες, τις οποίες δεν παρατηρεί κανείς. Όμως αυτή τη φορά κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους, ακολουθούμενοι από όλους όσοι είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τερματιστεί η διαφθορά, η οποία έχει καταπιεί 410 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 16 ετών, αυτοί που ζητούν δημόσιες υπηρεσίες που να λειτουργούν ώστε να τερματιστούν χρόνια ελλείψεων σε πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

Η Νεσρίν Μοχάμεντ θέλει να φύγουν όλοι: «η κυβέρνηση και οι πολιτικοί, δεν λένε παρά μόνο ψέματα και δίνουν δεσμεύσεις που δεν τηρούν ποτέ. Τα κόμματα μάς έχουν κλέψει τα όνειρά μας», καταγγέλλει η 46χρονη διαδηλώτρια. «Δεν υπάρχει θέση για τους φτωχούς σε αυτή τη χώρα», τονίζει.

«Το βασικό μας πρόβλημα είναι η διαφθορά, αυτή μας σκοτώνει», τονίζει ο Ουάλιντ Άχμεντ. «Δεν θέλουμε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους ή πολιτικούς ηγέτες. Δεν θέλουμε να ενταχθούν σε κίνημά μας», προσθέτει.

Για τον ειδικό σε θέματα Ιράν Φανάρ Χαντάντ ο αυθόρμητος χαρακτήρας του κινήματος διαμαρτυρίας είναι άνευ προηγουμένου στη χώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις χωρίς να εμπλέκεται σε αυτές το κίνημα του (Μοκντάντα) Σαντρ», τόνισε.

Θάνατος ενός «μύθου»

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη, υποστηρίζουν όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά τους, θα έχουν δείξει ένα πράγμα: «ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο μόνο οι οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ μπορούν να πείσουν τους ανθρώπους να βγουν στον δρόμο καταρρέει».

«Φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι άνθρωποι μπορούν να πείσουν τους ανθρώπους να βγουν στον δρόμο», επεσήμανε ο Χαντάντ, την ώρα που το προηγούμενο ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο είχε παραλύσει την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, είχε υποκινηθεί από τον Σαντρ.

Ωστόσο ο Χαντάντ προειδοποίησε ότι αυτή η ανεξαρτησία του κινήματος «είναι δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές».

Από την μία πλευρά οι πολίτες συνειδητοποιούν το βάρος του κινήματος με «ένα ανεξάρτητο κύμα που επεκτείνεται από τη μία συνοικία στην άλλη και από τη μία πόλη στην άλλη», όμως από την άλλη κανείς δεν γνωρίζει «προς τα πού πάει».

Και το βασικό σύνθημα της Αραβικής Άνοιξης του 2011 «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», που ακούγεται σποραδικά στις διαδηλώσεις, δεν έχει μεγάλη απήχηση σε μια χώρα όπου οι θώκοι διανέμονται βάσει του δόγματος στο οποίο ανήκουν οι πολιτικοί, διαχέοντας την εξουσία.

«Δεν υπάρχει βασιλιάς να σταλεί στη γκιλοτίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαντάντ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα