“Λαμβάνοντας υπόψη τις ολοένα και περισσότερες και πιο συγκεκριμένες απειλές και την υποκίνηση σε επιθέσεις στο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις μας στο Ιράκ, έδωσα εντολή για την προσωρινή μετακίνηση του διπλωματικού μας προσωπικού στο Ιράκ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Οι απειλές αυτές προέρχονται “από την ιρανική κυβέρνηση, την Δύναμη Κοντς του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και πολιτοφυλακές που βοηθάει, ελέγχει και διευθύνει ο επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, Γασέμ Σολεϊμανί”, προσθέτει ο Πομπέο στην ανακοίνωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετείχε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Πομπέο έδωσε εντολή “για τη διατεταγμένη αποχώρηση” όλου του αμερικανικού προσωπικού του γενικού προξενείου της Βασόρας, διευκρίνισε παράλληλα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ, σημειώνοντας ότι οι προξενικές υπηρεσίες θα παρέχονται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
“Σημειώθηκαν επανειλημμένως περιστατικά έμμεσων πυροβολισμών από στοιχεία των πολιτοφυλακών αυτών προς το γενικό μας προξενείο στη Βασόρα, κυρίως κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου”, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
“Γνωστοποίησα σαφώς στο Ιράν ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν άμεσα και επαρκώς σε οποιαδήποτε επίθεση” εναντίον αμερικανικών κτιρίων “είτε οφείλονται άμεσα στο Ιράν είτε σε ενδιάμεσους”, πρόσθεσε.
Παράλληλα με το κλείσιμο του προξενείου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο Ιράκ, με την οποία τους προειδοποιεί ότι η ικανότητα των αμερικανικών αρχών να τους βοηθήσουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη είναι “εξαιρετικά περιορισμένη”.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Λευκός Οίκος είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει το Ιράν υπεύθυνο για οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια στο Ιράκ που θα έχει διαπραχθεί από πολιτοφυλακές που υποστηρίζει η Τεχεράνη, οι οποίες θα καταφέρουν επίθεση σε πρόσωπα ή συμφέροντα των ΗΠΑ.
Η Τεχεράνη διαψεύδει
Τρεις οβίδες όλμου είχαν ριφθεί τότε στην αυστηρά φρουρούμενη πράσινη ζώνη της Βαγδάτης, όπου έχουν την έδρα τους οι ιρακινές αρχές και βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, και η Ουάσινγκτον γνωστοποίησε παράλληλα “επικίνδυνες επιθέσεις στο Ιράκ, ιδιαίτερα κατά του προξενείου των ΗΠΑ στη Βασόρα”.
Το Ιράν είχε καταδικάσει τους “προκλητικούς και ανεύθυνους” αυτούς ισχυρισμούς από τις ΗΠΑ.
Βίαιες διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει εξάλλου στις αρχές του Σεπτεμβρίου στη Βασόρα, τη μεγάλη πετρελαϊκή πόλη στο νότιο τμήμα του Ιράκ, στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, κατά της διαφθοράς των ηγετών και την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών. Στις ταραχές που ξέσπασαν στις διαδηλώσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.
Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το κυβερνείο, το προξενείο του γειτονικού Ιράν που ασκεί μεγάλη επιρροή και την πλειονότητα των εδρών ενόπλων οργανώσεων που έχουν εδραιωθεί και έχουν μεγάλη δύναμη στην επαρχία, όπως και τα γραφεία πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων το κόμμα Ντάουα του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.
Τέσσερις ρουκέτες ρίφθηκαν εξάλλου στο συγκρότημα του αεροδρομίου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο αμερικανικό προξενείο.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέρριψε την Τρίτη τις κατηγορίες των ΗΠΑ για ιρανική ανάμειξη στις ιρακινές υποθέσεις και αμφισβήτησε τη νομιμότητα της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.
Το ιρακινό κοινοβούλιο εξέλεξε πρόσφατα στην ηγεσία του υποψηφίους που υποστηρίζονται από το μπλοκ που πρόσκειται στο Ιράν, προμηνύοντας τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης από τους πρώην αντιτζιχαντιστές μαχητές που πρόσκεινται στην Τεχεράνη και τον εθνικιστή σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.
Από την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2017, το Ιράν έχει μπει στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον, η οποία το κατηγορεί ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Μάιο την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.