Πέμπτη, 10 Οκτ.
26oC Αθήνα

Ιράκ: Παραιτήθηκε από υπουργός Παιδείας επειδή ο αδερφός της είναι στο Ισλαμικό Κράτος!

Ιράκ: Παραιτήθηκε από υπουργός Παιδείας επειδή ο αδερφός της είναι στο Ισλαμικό Κράτος!
photo Reuters

Μόλις μια εβδομάδα άντεξε στη θέση της υπουργού Παιδείας του Ιράκ η Σαϊμά αλ Χαγιάλι, που υπέβαλλε την παραίτησή της.

Ο λόγος που παραιτήθηκε από τη θέση της υπουργού Παιδείας στο Ιράκ είναι επειδή ο αδερφός εμφανίζεται να είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Η κ.Χαγιάλι είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου στη Μουσούλη, η οποία ήταν η πρώην “πρωτεύουσα” των τζιχαντιστών στο Ιράκ και το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωσε μέσω twitter πως υπέβαλε την παραίτησή της στον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Η κυβέρνηση στο Ιράκ είχε δεχθεί πολλές επιθέσεις και διαμαρτυρίες επειδή τοποθέτησε σε αυτή τη θέση την κ.Χαγιάλι καθώς σε πολλούς ιστότοπους εμφανίζονται βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με πρωταγωνιστή τον αδερφό της, Λαΐθ Χαγιάλι.

Στα βίντεο αυτά, ο Λαΐθ Χαγιάλι, που τότε ήταν υπεύθυνος της υπηρεσίας υδάτων στην επαρχία Νινίβ , εμφανιζόταν να καταγγέλλει τους βομβαρδισμούς των υποδομών μεταφοράς νερού από τον διεθνή συνασπισμό που μαχόταν τους τζιχαντιστές, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η 43χρονη καθηγήτρια μετά την παραίτησή της δήλωσε πως ο αδερφός της, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί, αναγκάστηκε “ υπό την απειλή όπλου, να συνεχίσει να εργάζεται στη διοίκηση που είχε περάσει υπό τον έλεγχο του ΙΚ” και ότι “ουδέποτε πολέμησε ή σκότωσε Ιρακινούς”.

Σύμφωνα πάντως με τα ενημερωτικά μέσα του Ιρακ και ακτιβιστές, δύο από τους γιους του Λαΐθ Χαγιάλι έχουν σκοτωθεί: ο ένας σε επίθεση αυτοκτονίας, ο δεύτερος σε συγκρούσεις με τον ιρακινό στρατό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις