Εικόνες χάους καταγράφονται στο Ιράν καθώς πλήθος κόσμου διαδηλώνει εδώ και πολλά 24ωρα μετά τον βασανισμό και τον θάνατο μιας 22χρονης Μαχσά Αμινί από τους αστυνομικούς γιατί δεν φορούσε σωστά την μαντήλα της. Κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχουν χάσει την ζωή τους 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
«17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων διαδηλωτές και αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους» στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών», ανέφερε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ήταν οι διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 11 νεκροί, επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών. Τρεις παραστρατιωτικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς» στο Ταμπρίζ (βορειοδυτικά), στο Καζβίν (κέντρο) και στη Μασχάντ (βορειοανατολικά) έπεσαν νεκροί από επιθέσεις με μαχαίρι ή από πυρά χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων. Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε επίσης την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Σιράζ (κέντρο), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στο στόχαστρο τα social media
Και ενώ ο δραματικός απολογισμός της “επανάστασης” στο Ιράν συνεχώς αυξάνεται, οι Φρουροί της Επανάστασης με ανακοίνωση τους προς τις δικαστικές Αρχές ζητούν να προσάγονται «όσοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», ενώ εκφράζουν και την συμπάθεια τους προς την οικογένεια και τους συγγενείς της άτυχης Μαχσά Αμινί.
«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έχουν επεκταθεί σε πολλές πόλεις του Ιράν, ενώ το καθεστώς έχει προκαλέσει μπλάκαουτ στην ενημέρωση. Η μόνη πληροφόρηση που υπάρχει είναι από τα social media και αυτή με δυσκολία γιατί οι αρχές έχουν «ρίξει» το ίντερνετ.
«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.
Στο νότιο Ιράν διαδηλωτές έκαψαν το βράδυ της Τετάρτης (22.09.2022) τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.
Αλλού στη χώρα διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά και φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.
Viral έχουν γίνει εξάλλου οι εικόνες γυναικών που πετάνε στον αέρα τις μαντίλες τους ή τις καίνε. «Όχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα!», φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη.
Δείτε βίντεο από τις αιματηρές διαδηλώσεις:
Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.
Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.
Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.
Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.
Τεράστιο κύμα οργής – «Θα πάρουμε πίσω το Ιράν»
Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.
Στα βορειοανατολικά διαδηλωτές φώναζαν: «Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν», κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο πυρπολήθηκε, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
Ακόμη ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε στην Τεχεράνη.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την οργή τους εναντίον του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Η κουρδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 10.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Reuters.
Δείτε βίντεο:
Newly received footage from last night's #IranProtests
— Mitra Motamed (@MitraMotamed) September 22, 2022
Nowshahr, Northern #Iran
Locals attacked vehicles of the regime's state police.#MahsaAmini #RaisiMassMurderer#رئیسی_جلاد۶۷ pic.twitter.com/t3oX9fBsMw
People are still protesting, the government has slowed down the internet, Instagram is filtered, WhatsApp is not working in many areas. This video is from last night#Mashad #Iran#MahsaAmini #IranRevolution pic.twitter.com/62gWPiGjPj
— Sima Sabet | سیما ثابت (@Sima_Sabet) September 22, 2022
Καθώς οι κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως κατήγγειλε η Hengaw, κάτοικοι και ο ιστότοπος NetBlocks.
Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, ανεμίζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.
Στο βόρειο Ιράν πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν εναντίον δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, υπό τις επευφημίες του πλήθους.
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τη βίαιη καταστολή» και την «παράνομη χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαδηλωτές».
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και αλλού στον κόσμο, όπως στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ