«Οι ιρανικές αρχές συνεχίζουν τη σκληρή πάταξή τους μετά τις διαδηλώσεις σε εθνική κλίμακα που άρχισαν τη 15η Νοεμβρίου, συλλαμβάνοντας χιλιάδες μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας καθώς και δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φοιτητές για να τους εμποδίσουν να πουν τη γνώμη τους για αυτή την ανηλεή καταστολή», καταγγέλλει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.
Η Αμνηστία σημειώνει ότι αναθεωρεί προς το χειρότερο τον απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει τη 2α Δεκεμβρίου — τουλάχιστον 208 νεκροί — σε «τουλάχιστον 304 ανθρώπους» οι οποίοι σκοτώθηκαν εξαιτίας «της χρήσης θανατηφόρας βίας» στην καταστολή των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο εφήβων 15 και 17 ετών.
Για 1.000 νεκρούς μιλούν οι ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κάνει λόγο για αριθμό νεκρών που μπορεί να ανέρχεται ακόμα και σε 1.000.
Η ΜΚΟ τονίζει ότι συγκέντρωσε «φρικιαστικές μαρτυρίες» από ανθρώπους μέσα στο Ιράν που αφήνουν να γίνει σαφές πως «οι ιρανικές αρχές, σχεδόν αμέσως αφού σφαγίασαν εκατοντάδες ανθρώπους (…) έθεσαν σε εφαρμογή εκστρατεία καταστολής ευρείας κλίμακας για να ενσταλάξουν φόβο στους πάντες ώστε να μην μιλούν ανοιχτά για αυτό που συνέβη».
Η Αμνηστία λέει πως έλαβε βίντεο τα οποία επαλήθευσαν αυτόπτες μάρτυρες και τεκμηριώνουν πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών που δεν ήγειραν καμία απειλή.
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ξέσπασαν τη 15η Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αμερικανικές κυρώσεις. Επεκτάθηκαν σε περίπου εκατό πόλεις. Οι αρχές ανέφεραν ότι η τάξη αποκαταστάθηκε μέσα σε μερικές ημέρες. Αλλά με τίμημα μια «φρικιαστική σφαγή», είχε καταγγείλει η Αμνηστία στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι έχουν πληροφορίες κατά τις οποίες ανάμεσα στους νεκρούς των ταραχών συγκαταλέγονται τουλάχιστον 12 παιδιά και 13 γυναίκες.
4 θάνατοι αστυνομικών
Μέχρι σήμερα, οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει παρά πέντε θανάτους: αυτούς τεσσάρων μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που σκότωσαν «ταραχοποιοί», και αυτόν ενός πολίτη.
Η δημοσιοποίηση επίσημου απολογισμού, με βάση τα δεδομένα του εθνικού ιατροδικαστικού ινστιτούτου, που είχε αναγγελθεί από την Τεχεράνη στις αρχές του Δεκεμβρίου, ακόμη αναμένεται.
Η Αμνηστία υποστηρίζει ότι με βάση πληροφορίες από πολλές ανεξάρτητες πηγές, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα της λαϊκής δυσαρέσκειας στην Ισλαμική Δημοκρατία «οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να εξαπολύουν εφόδους σε όλη τη χώρα για να συλλάβουν ανθρώπους στα σπίτια τους ή στους χώρους εργασίας τους».
Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο περί εφήβων 15 ετών «έγκλειστους μαζί με ενηλίκους», σε κέντρα κράτησης όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω των υπεράριθμων κρατουμένων, για «εξαφανίσεις» και για «μυστικές φυλακίσεις».
Η ΜΚΟ προτρέπει στην ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα την Τεχεράνη «να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους εκείνους που συνελήφθησαν αυθαίρετα» και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση «χωρίς καθυστέρηση» στο Ιράν καθώς σε διαφορετική περίπτωση «χιλιάδες» κρατούμενοι θα παραμείνουν αντιμέτωποι με «την απειλή των βασανιστηρίων ή της κακομεταχείρισης».