Σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις καταδικάστηκε από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης μία Ιρανή δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ.
Αυτό ανέφερε ο σύζυγός της, ο Ρεζά Χαντάν στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να αναφέρει τις κατηγορίες εναντίον της από τις αρχές του Ιράν.
Ωστόσο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Isna μετέδωσε ότι η Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε “πέντε χρόνια φυλάκιση για συνωμοσία κατά του συστήματος και δύο χρόνια επειδή προσέβαλε τον ανώτατο ηγέτη” του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.
Η Σοτουντέχ, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο του 2018, έχει εκτίσει στο παρελθόν τη μισή από μια εξαετή ποινή κάθειρξης που της είχε επιβληθεί το 2010 για διασπορά προπαγάνδας και συνωμοσία κατά της ασφάλειας του κράτους επειδή υπερασπίστηκε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2009 εναντίον του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Αφέθηκε ελεύθερη το 2013.
Βρυξέλλες σε Ιράν: “Ανησυχητική εξέλιξη”
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε την καταδίκη της Ιρανής δικηγόρου και υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ σε “τουλάχιστον επτά χρόνια φυλακή” και ζήτησε να “επανεξεταστεί αμέσως” η ποινή της.
Η καταδίκη της Νασρίν Σοτουντέχ είναι μια “ανησυχητική εξέλιξη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ιράν: “Αν-ελευθερία, αν-ισότητα”
Το 2018 η Σοτουντέχ εκπροσώπησε κάποιες γυναίκες που αφαίρεσαν το χιτζάμπ τους δημοσίως για να διαμαρτυρηθούν κατά των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που ισχύουν στο Ιράν για τις γυναίκες, σύμφωνα με το Κέντρων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα τη νέα καταδίκη της Σοτουντέχ, η οποία έχει τιμηθεί και με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
“Η Νασρίν Σοτουντέχ έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στο να μιλά κατά της θανατικής ποινής”, επεσήμανε ο Φίλιπ Λούθερ της Διεθνούς Αμνηστίας.
“Είναι απολύτως εξοργιστικό ότι οι αρχές του Ιράν την τιμωρούν για το έργο της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, πρόσθεσε.