Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Ιράν: Αγνοείται εδώ και ημέρες ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς

Ιράν: Αγνοείται εδώ και ημέρες ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς
REUTERS

Θρίλερ με την τύχη του κορυφαίου στρατηγού και επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Εσμαΐλ Γκαανί, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί έπειτα από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, σύμφωνα με ιρανικές πηγές.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν έχει δοθεί ακόμη σαφή απάντηση για την ασφάλεια του υψηλόβαθμου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης, την ώρα μάλιστα που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί και ο επικρατέστερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, μετά τους βομβαρδισμούς της Πέμπτης (03.10.24) στη Βηρυτό.

Ιρανοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο στρατηγός Εσμαΐλ Γκαανί ταξίδεψε στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ και να βοηθήσει την ομάδα να ανακάμψει μετά το κύμα των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο.

Ωστόσο, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τον Ιρανό διοικητή μετά τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον διάδοχο του Νασράλα, Σαφιεντίν.

Οι ανησυχίες για τον στρατηγό Εσμαΐλ Γκαανί ακολούθησαν δημοσιεύματα ορισμένων ισραηλινών και αραβικών μέσων ενημέρωσης το Σάββατο, που ανέφεραν ότι είτε σκοτώθηκε είτε τραυματίστηκε σε μία από τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό. 

Πολλές περιφερειακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Clash Report πως εκτιμούν ότι η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Araghchi στη Βηρυτό αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της επιστροφής της σορού του στρατηγού Εσμαΐλ Γκαανί στο Ιράν.

Μέχρι στιγμής, οι Φρουροί της Επανάστασης δεν έχουν εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση για την τοποθεσία ή την κατάστασή του. Ο στρατηγός είχε αναλάβει το έργο του προκάτοχού του, Κασέμ Σουλεϊμανί, αναλαμβάνοντας την οργάνωση και εκπαίδευση ένοπλων ομάδων που στηρίζονται από το Ιράν, επιτυγχάνοντας τη λειτουργία τους με αυτονομία σε βασικούς τομείς, όπως η κατασκευή όπλων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις