Κόσμος

Ιράν: Αντίποινα της Τεχεράνης με κυρώσεις εναντίον ΕΕ και Βρετανίας

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 25 προσώπων και οντοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εννέα του Ηνωμένου Βασιλείου ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τη Βρετανία τη Δευτέρα.

Η Τεχεράνη προσάπτει σ’ αυτά τα πρόσωπα και τις οντότητες ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τρομοκρατικές οργανώσεις (…), ενθαρρύνουν τη βία εναντίον του ιρανικού λαού» ή «διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για το Ιράν», εξήγησε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει χθες, Τρίτη, ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα ως απάντηση στις νέες κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί την προηγουμένη στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της αναταραχής που προκλήθηκε από το θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόσθεσαν 37 πρόσωπα ή οντότητες του Ιράν στον κατάλογο των κυρώσεών τους για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι Βρετανοί πρόσθεσαν από την πλευρά τους πέντε πρόσωπα και δύο οντόητες στον κατάλογό τους.

Στο νέο κατάλογο των ιρανικών κυρώσεων περιλαμβάνονται οκτώ Γάλλοι, μεταξύ των οποίων η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί και ο πρώην βουλευτής Ζιλμπέρ Μιτεράν, γιος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Στόχοι των κυρώσεων είναι επίσης τρεις υπεύθυνοι του Charlie Hebdo, του περιοδικού που είχε περιληφθεί ήδη, ως οντότητα, στον προηγούμενο κατάλογο των κυρώσεων. Το σατιρικό έντυπο είχε προκαλέσει στις αρχές Ιανουαρίου την οργή της Τεχεράνης δημοσιεύοντας γελοιογραφίες του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

Το Radio J, που έχει την έδρα του στη Γαλλία, και η οργάνωση Ευρωπαίοι Φίλοι του Ισραήλ (EFI) είναι μεταξύ των τριών οντοτήτων που στοχοθετήθηκαν.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τα ονόματα έξι ευρωβουλευτών, δύο πρώην ευρωβουλευτών, καθώς και του ακροδεξιού Σουηδοδανού Ράσμους Παλουντάν, ο οποίος το Σάββατο έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου στη Σουηδία, προκαλώντας ζωηρές διαμαρτυρίες στην Άγκυρα και σε πρωτεύουσες του μουσουλμανικού κόσμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αμερικανίδα δικαστής «αδειάζει» τον Τραμπ δίνοντας εντολή να ενημερώνονται οι μετανάστες 21 ημέρες πριν την απέλαση
Η δικαστής Σάρλοτ Σουίνι διατηρεί την προσωρινή απαγόρευση απελάσεων από την Πολιτεία του Κολοράντο με βάση τον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Σφαγή τουριστών στην Ινδία: Στους 28 οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση της μαχητικής ομάδας «Αντίσταση του Κασμίρ»
Γραφικά βίντεο που δημοσιεύθηκαν από ντόπιους στα social media έδειχναν τραυματισμένους τουρίστες να κείτονται σε λίμνες αίματος, ενώ οι συγγενείς τους ούρλιαζαν και παρακαλούσαν για βοήθεια
Ινδοί αστυνομικοί φρουρούν σε σημείο ελέγχου μετά από ύποπτη επίθεση μαχητών, κοντά στο Pahalgam στην περιοχή Anantnag του νότιου Κασμίρ