Κόσμος

Ιράν: Αποκαθίσταται η πρόσβαση στο διαδίκτυο που είχε διακοπεί μετά τις διαδηλώσεις

Επικοινωνία με τον... έξω κόσμο μέσω του διαδικτύου αρχίζουν να έχουν και πάλι στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, αλλά και σε μια σειρά από επαρχίες.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε μπλοκαριστεί για μέρες με στόχο να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις στο Ιράν για την αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσαν σήμερα ότι επανήλθε η ηρεμία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ύστερα από τις διαδηλώσεις, στις οποίες σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία σκοτώθηκαν πάνω από 100 διαδηλωτές από τις δυνάμεις ασφαλείας, με την κυβέρνηση να απορρίπτει τον αριθμό αυτό ως «εικασίες».

«Η σύνδεση στο διαδίκτυο αποκαθίσταται σταδιακά στη χώρα», μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Το Fars, επικαλούμενο το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας που είχε δώσει εντολή για τη διακοπή της πρόσβασης στο Ίντερνετ, μετέδωσε ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο εγκρίθηκε «για κάποιες περιοχές» και ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, έχει αποκατασταθεί σε διάφορες επαρχίες καθώς και σε τμήματα της Τεχεράνης.

Για να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να ανεβάζουν βίντεο

«Έχουμε και πάλι Ίντερνετ, εδώ και μια ώρα περίπου», δήλωσε μέσω τηλεφώνου από την Τεχεράνη συνταξιούχος μηχανικός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο διαδίκτυο δυσκόλεψε τους διαδηλωτές να αναρτούν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη στήριξη αλλά και να συγκεντρώνουν αξιόπιστες αναφορές για την έκταση των κινητοποιήσεων. Το παρατηρητήριο αποκλεισμού πρόσβασης στο διαδίκτυο NetBlocks ανέφερε ότι έως τώρα η αποκατάσταση της σύνδεσης στο Ιράν είναι μόνο μερική, καλύπτοντας περίπου το 10% της χώρας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της τιμής της βενζίνης τουλάχιστον κατά 50%. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε σχεδόν 100 μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας ενώ γρήγορα απέκτησαν πολιτικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια, για τα οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε «ξένους εχθρούς».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα