Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Ιράν: Αυξάνεται η πυρηνική του δύναμη!Ανησυχία και προειδοποιήσεις από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία

Ιράν

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζουν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία την εγκατάσταση τριών προωθημένων συσκευών φυγοκέντρισης στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, την βασική μονάδα εμπλουτισμού του ουρανίου του Ιράν.

Οπως ορίζει η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπεγράφη το 2015 στην Βιέννη, και της οποίας υπεραμύνονται οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις παρά την αποκήρυξή της από την Ουάσινγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν δεν έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση τόσο προωθημένων συσκευών φυγοκέντρισης.

Έκκληση προς την Τεχεράνη

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις καλούν την Τεχεράνη να μην θέσει σε κίνδυνο την σημαντική ευκαιρία επιστροφής στην διπλωματία που αντιπροσωπεύει η έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης» υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει την βούληση επιστροφής των ΗΠΑ στην συμφωνία της Βιέννης.

click4more: Ο Ερντογάν το χαβά του: Καλεί την Ελλάδα να μη δείχνει «ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό»

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζουν επίσης την «βαθιά τους ανησυχία» μετά την υιοθέτηση από το ιρανικό κοινοβούλιο επίμαχου νόμου για το πυρηνικό ζήτημα, ο οποίος «αν τεθεί σε ισχύ», θα καταλήξει σε σημαντική ενίσχυση του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν και σε μειωμένη προσβασιμότητα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA)».

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το κείμενο προτρέπει την κυβέρνηση να κάνει αμέσως τις αναγκαίες ενέργειες για την παραγωγή και αποθήκευση «τουλάχιστον 120 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% ετησίως» και την καλεί «να θέσει τέλος» στις επιθεωρήσεις της IAEA.

Αντίθετος ο Ροχανί

Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτός, πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος είναι αντίθετος με αυτόν.

«Εάν το Ιράν θέλει σοβαρά να δώσει χώρο στην διπλωματία, δεν πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά», αναφέρεται στην ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες τονίζουν ότι «η επιστροφή στην διεθνή συμφωνία» θα έχει θετικές συνέπειες για το Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία της Βιέννης τον Μάιο 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις που βύθισαν την Ισλαμική Δημοκρατία σε βαθιά ύφεση.

Σε απάντηση, η Τεχεράνη αποδεσμεύθηκε τον Μάιο 2019 από τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας.

Από την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν, ο Χασάν Ροχανί πληθαίνει τα μηνύματα ανοίγματος προς την Ουάσινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι πρόθεσή του είναι η επιστροφή της Ουάσινγκτον στην συμφωνία της Βιέννης, αλλά η πορεία που προτείνει έχει μέχρι στιγμής κριθεί «μη αποδεκτή» από την ιρανική κυβέρνηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις