Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Εμπαχίμ Ραϊσί που σκοτώθηκε μετά από την συντριβή του ελικοπτέρου του τον Μάιο.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του Ιράν επιλέχθηκαν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, ένα μη εκλεγμένο όργανο, στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί και είναι επιφορτισμένο να επιτηρεί την εκλογική διαδικασία, μεταξύ των 80 προσώπων που κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους, μετά τον θάνατο του Εμπαχίμ Ραϊσί.
Μεταξύ των υποψηφίων που θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές βρίσκονται ο συντηρητικός πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχάμαντ-Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, ο δήμαρχος της Τεχεράνης Αλιρεζά Ζακάνι και ο Σαΐντ Τζαλίλι, ο πρώην υπερσυντηρητικός διαπραγματευτής για το θέμα των πυρηνικών.
Επιλέχθηκαν, επίσης, οι Αμίρ Χοσέιν Γκαζιζαντέχ Χασεμί, ο υπερσυντηρητικός επικεφαλής του Ιδρύματος των Μαρτύρων και ο Μοστάφα Πουρμοχαμαντί, ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών.
Ο μοναδικός μεταρρυθμιστής στον κατάλογο των υποψηφίων είναι ο Μασούντ Πεζεσκιάν, ένας βουλευτής της πόλης Ταμπρίζ (βορειοδυτικά) και πρώην υπουργός Υγείας.
Αντιθέτως, το Συμβούλιο απέκλεισε τον Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος επιδίωκε σε ηλικία 67 ετών να επιστρέψει στη θέση του προέδρου, την οποία κατείχε από το 2005 έως το 2013. Είχε ήδη αποκλειστεί στις προεδρικές εκλογές του 2021 και 2017.
Ένας άλλος βετεράνος της πολιτικής σκηνής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Αλί Λαριτζανί, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, που θεωρείται μετριοπαθής, επίσης αποκλείστηκε.
Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος δεν δικαιολόγησε δημοσίως τις επιλογές του.
Στις εκλογές του 2021, αυτό το όργανο επέλεξε μόλις επτά υποψηφίους από τους 592 διεκδικητές, αποκλείοντας πολλούς μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς πολιτικούς. Αυτό ακριβώς άνοιξε τον δρόμο στον Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υποψήφιο του συντηρητικού και υπερσυντηρητικού στρατοπέδου, να εκλεγεί εύκολα στον πρώτο γύρο.
Μονάχα το 49% των Ιρανών ψηφοφόρων είχε συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές, το μικρότερο ποσοστό για μια προεδρική εκλογική διαδικασία από την ισλαμική επανάσταση του 1979.