H πρώτη δημόσια εκτέλεση εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ιράν, με τον απαγχονισμό ενός άνδρα που καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο μια ΜΚΟ.
Ο Ιμάν Σαμπζικάρ, ένας εργάτης που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού τον περασμένο Φεβρουάριο στην πόλη Σιράζ (νότιο Ιράν), απαγχονίστηκε νωρίς το πρωί στον τόπο του εγκλήματος, ανέφερε η νορβηγική ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με βάση πληροφορίες που μεταδόθηκαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν.
Η θανατική ποινή σε βάρος του Σαμπζικάρ είχε επικυρωθεί στις αρχές Ιουλίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
«Η επανάληψη αυτής της βίαιης τιμωρίας σε δημόσια θέα έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει ανθρώπους για να μη διαδηλώνουν», υποστήριξε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογκαντάμ, διευθυντής του IHR. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει σθεναρά και να διαμαρτυρηθεί για αυτήν τη «μεσαιωνική» πρακτική.
Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρονται να απαθανατίζουν τη δημόσια εκτέλεση, δείχνουν έναν άνδρα με στολή κρατουμένου να είναι κρεμασμένος πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος με σχοινί το οποίο ήταν δεμένο σε γερανό.
Οι εκτελέσεις στο Ιράν πραγματοποιούνται συνήθως μέσα σε φυλακές.
Οι δημόσιες εκτελέσεις έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια δολοφονία μέλους των δυνάμεων ασφαλείας, σημειώνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι η τελευταία δημόσια εκτέλεση στο Ιράν είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου του 2020.
Η οργάνωση IHR εκφράζει φόβους ότι άλλοι τέσσερις άνδρες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία αστυνομικών (σε διαφορετικές υποθέσεις) θα έχουν την ίδια μοίρα. Παράλληλα, σημειώνει ότι ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν έχει διπλασιαστεί το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη καταστολή στο Ιράν, καθώς η οικονομική κρίση πυροδοτεί κύμα διαμαρτυριών. Μεταξύ άλλων, έχουν συλληφθεί γνωστοί διανοούμενοι και κινηματογραφιστές.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ