Οι εγκαταστάσεις παράγουν 90.000 βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου. Οι διαδηλωτές φώναζαν «όχι πατρίδα, όχι πετρέλαιο» καθώς διέκοπταν τη λειτουργία τους, δήλωσαν οι πηγές.
Μαζικές διαδηλώσεις σημειώνονται στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου και οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι, ζητούν την αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος το οποίο θεωρούν ότι είναι βαθιά διεφθαρμένο και κρατά τους Ιρακινούς στη φτώχεια. Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
Είναι η πρώτη φορά που διαδηλωτές κλείνουν μια ολόκληρη πετρελαϊκή εγκατάσταση, αν και έχουν αποκλείσει την είσοδο σε διυλιστήρια και λιμάνια κατά το παρελθόν. Η οικονομία του Ιράκ εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου που αποτελούν το 90% και πλέον των εσόδων της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ. Καμία ξένη εταιρία δεν δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις αυτές.
Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του συνόλου της κυβερνώσας ελίτ την οποία κατηγορούν ότι πλουτίζει χρησιμοποιώντας το κράτος και υπηρετώντας ξένες δυνάμεις –και πάνω απ΄όλα το Ιράν– καθώς πολλοί Ιρακινοί είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια χωρίς δουλειά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή εκπαίδευση – και τον διορισμό ενός πρωθυπουργού χωρίς κομματική πρόσδεση.
Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ αρνήθηκε προχθές, Πέμπτη, να διορίσει τον υποψήφιο μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν κοινοβουλευτικής ομάδας ως πρωθυπουργό, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από το να διορίσει κάποιον στον θώκο τον οποίο θα απέρριπταν οι διαδηλωτές, παρατείνοντας ένα πολιτικό αδιέξοδο πολλών εβδομάδων.