Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Ιράν, με πολλές γυναίκες αλλά και άντρες να έχουν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την «αστυνομία ηθών» επειδή… δε φορούσε σωστά τη χιτζάμπ.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πάνω από 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν, με την αστυνομία να χτυπά στο «ψαχνό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναφορές κάνουν λόγο για 32 νεκρούς, με τις μαζικές κινητοποιήσεις να συνεχίζονται, με γυναίκες να καίνε τις χιτζάμπ τους.
क्रांति ❤️ #Iran https://t.co/kS9OJC56Nn
— Puneet Sharma (@PuneetVuneet) September 23, 2022
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
Πράγματι οι προσπάθειες καταστολής των κινητοποιήσεων, έχουν κάνει πόλεις που φλέγονται κυριολεκτικά, με τους πολίτες να μη σταματούν να «μάχονται». Βίντεο που δημοσιεύονται στο Twitter δείχνουν εικόνες χάους, φωτιές σε κεντρικούς δρόμους και διαδηλωτές – ανάμεσά τους και πολλοί άνδρες – να χτυπούν με πέτρες πόρτες και τοίχους.
It was Iran’s Green Revolution that inspired me to join Twitter in the first place because it’s a place where change is made possible. https://t.co/Mpw891FIDy
— Grant Stern is boosted! (@grantstern) September 23, 2022
Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τα όσα γίνονται, μιλώντας για 17 νεκρούς.
It's 10:15 PM Tabriz time. The internet is weak. Some streets have been intentionally cut off. People are banging stones on doors and walls. It's like the sound of a war drum. There is a bright fire everywhere. The city is under martial law.#mahsaamini#OpIran #مهساامینی pic.twitter.com/iTqi71h1yQ
— Anonymous Operations (@AnonOpsSE) September 22, 2022
Τα βίντεο μάλιστα, καταφέρνουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου παρόλο που το κράτος περιόρισε την πρόσβαση στο ίντερνετ και σε social media όπως το Instagram και το WhatsApp, ως ακόμα μια πράξη καταπίεσης της ελευθερίας των πολιτών και θέλοντας να “πνίξει” τις φωνές τους.
Sept. 22 – #IranProtests
— 𝐌𝐢𝐭𝐫𝐚 𝐌𝐨𝐭𝐚𝐦𝐞𝐝 (@MitraMotamed) September 22, 2022
Oshnavieh, Western #Iran
Regime security forces are opening fire to quell the protests.#MahsaAmini #InternetShutdown#Internet4Iran@elonmusk@SpaceXpic.twitter.com/snk1xJCqPH
Μέσα στο κλίμα αντίστασης που έχουν δημιουργήσει οι διαδηλώσεις παγκοσμίως, η Κριστιάν Αμανπούρ, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δημοσιογράφους του κόσμου, ιρανικής καταγωγής, είχε προγραμματίσει συνέντευξη με τον Πρόεδρο της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι.
Εκείνος, όμως, ζήτησε από την δημοσιογράφο του CNN να φορέσει μαντήλα και φυσικά εκείνη αρνήθηκε, με αποτέλεσμα η συνέντευξη να μην γίνει ποτέ.
«Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης στην Αμινί»
Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι «απαράδεκτες» και προκαλούν χάος, δήλωσε ο πρόεδρος Ραϊσί αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.
Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία. Δεν παρέλειψε να καταλογίσει «υποκρισία» στη Δύση, αναφέροντας πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εξετάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και «όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Η τραγική ιστορία της Μαχσά Αμινί
Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη Μαχσά Αμινί, συνελήφθη γιατί δε φορούσε σωστά το χιτζάμπ στο Ιράν από την αστυνομία των ηθών. Σύμφωνα με καταγγελίες δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι από τις αρχές, ενώ η επίσημη εκδοχή αναφέρει πως υπέστη καρδιακή προσβολή μετά τη σύλληψή από την αστυνομία ηθών.
Η Μαχσά Αμινί βρισκόταν για επίσκεψη στην Τεχεράνη μαζί με την οικογένειά της, όταν την Τρίτη συνελήφθη από την ειδική μονάδα της αστυνομίας η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή του αυστηρού «ενδυματολογικού κώδικα» για τις γυναίκες.
Η αστυνομία της Τεχεράνης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Αμινί συνελήφθη μαζί με άλλες γυναίκες για να τους δοθούν «οδηγίες» για τον ενδυματολογικό κώδικα. Δύο ώρες αφού την πήγαν στο αστυνομικό τμήμα «υπέστη ξαφνικά καρδιακό επεισόδιο (…) αμέσως διακομίστηκε σε νοσοκομείο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.