Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης καταρτίζουν σχεδιασμούς για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν μετά τη σύλληψη από τις αρχές της ισλαμικής δημοκρατίας ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία στον Κόλπο, έγραψε η εφημερίδα Daily Telegraph.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να αναγγείλει σήμερα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού παγώματος ιρανικών πόρων, σε αντίποινα για το επεισόδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.
Παράλληλα, το Λονδίνο ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2016, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Ιράν: Οικονομική τρομοκρατία
Παράλληλα ο Ιρανός υπ. Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τον «μονομερή τυχοδιωκτισμό» και την «οικονομική τρομοκρατία» των ΗΠΑ στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο Καράκας, χωρίς να αναφερθεί στη σύλληψη από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία.
«Η αμερικανική κυβέρνηση, για να επιτύχει τους παράνομους σκοπούς της, καταφεύγει σε μια μορφή πίεσης που αποκαλούμε οικονομική τρομοκρατία», επανέλαβε ο Ζαρίφ στον Τύπο στο περιθώριο της συνόδου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κούβα, η Συρία, η Βενεζουέλα και το Ιράν «υποφέρουν» από αυτή την «οικονομική τρομοκρατία», που εφαρμόζεται κυρίως με την εφαρμογή κυρώσεων. Η Ουάσινγκτον επανέφερε σε ισχύ πολύ βαριές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά τη μονομερή αποχώρησή της από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Μάιο του 2018.
“Μονομερής ακραίος τυχοδιωκτισμός”
Στην ομιλία του ενώπιον των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο Ζαρίφ στηλίτευσε τον «μονομερή ακραίο τυχοδιωκτισμό» της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που κατ’ αυτόν «υπονομεύει το κράτος δικαίου σε διεθνές επίπεδο».
«Η χώρα μου (…) είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της αντίστασης στις νέες μονομερείς τάσεις των ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών των 120 κρατών-μελών του κινήματος.
Κατά τη διάρκεια των δύο παρεμβάσεών του, ο Ζαρίφ δεν αναφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Βρετανίας το οποίο συνελήφθη από το Ιράν στο Στενό του Χορμούζ, μια επιχείρηση την οποία το Λονδίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και εγείρει φόβους για νέα κλιμάκωση.
Μέσω Twitter, ο Ζαρίφ είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα χθες ότι αυτή «η ενέργεια στον Περσικό Κόλπο είχε σκοπό την τήρηση του διεθνούς δικαίου για τη ναυσιπλοΐα», ενώ προέτρεψε τη Βρετανία «να σταματήσει να είναι συνεργός στην οικονομική τρομοκρατία των ΗΠΑ».
Κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ του Κινήματος των Αδεσμεύτων, εξάλλου, πολλές χώρες μέλη — ανάμεσά τους ιδίως η Κούβα, η Νικαράγουα και το Ιράν — εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που παραμένει αντιμέτωπος με πολύ σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση, που κλιμακώθηκε αφότου ο επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης και αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο, με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και κατόπιν πολλών συμμάχων της.
«Η χονδροειδής ανάμιξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας (…) αποτελεί ένα νέο παράδειγμα» της «καταφανούς έλλειψης σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο» από πλευράς τους, έκρινε ο Ζαρίφ
Αφαιρεί την σημαία από το πετρελαιοφόρο ο Παναμάς
Η ναυτιλιακή αρχή του Παναμά ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε τη διαδικασία αφαίρεσης από το μητρώο της του πετρελαιοφόρου MT Riah, το οποίο ρυμουλκήθηκε στο Ιράν, αφότου εξαφανίστηκε από τις εφαρμογές εντοπισμού πλοίων στο Στενό του Χορμούζ στις 14 Ιουλίου.
Ο Παναμάς άρχισε τη διαδικασία αφαίρεσης της σημαίας την Παρασκευή, έπειτα από έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο “παραβίασε σκόπιμα τους διεθνείς κανονισμούς”, μη αναφέροντας καμία ασυνήθιστη κατάσταση, ανακοίνωσε η ναυτιλιακή αρχή.
“Καταδικάζουμε έντονα τη χρήση πλοίων υπό παναμαϊκή σημαία για παράνομες δραστηριότητες”, ανέφερε η παναμαϊκή ναυτιλιακή αρχή σε ανακοίνωση.
Ο Παναμάς, ο οποίος έχει τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, αφαίρεσε πρόσφατα τη σημαία του από δεκάδες σκάφη, ορισμένα από τα οποία διαχειριζόταν το Ιράν.
Δεν είναι σαφές ποια χώρα ή εταιρία έχει και εκμεταλλεύεται το MT Riah. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την κατάσχεση από τη Βρετανία ενός ιρανικού πετρελαιοφόρου που κατηγορείται για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Συρία. Ο Παναμάς ανακοίνωσε ότι το πλοίο αφαιρέθηκε από το μητρώο του στις 29 Μαΐου.
Χαμενεϊ: Ήταν πειρατεία
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ αποκάλεσε τη βρετανική ενέργεια “πειρατεία”, με το Ιράν να απειλεί ότι θα αντιδράσει.
Το Ιράν πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ρυμούλκησε ένα πλοίο στα χωρικά του ύδατα από το Στενό του Χορμούζ μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο. Παρότι η Τεχεράνη δεν ονομάτισε το πλοίο, το MT Riah είναι το μοναδικό του οποίου οι κινήσεις που έχουν καταγραφεί φαίνεται να ταιριάζουν στην περιγραφή αυτή.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν είναι σίγουροι αν το δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε από το Ιράν ή διασώθηκε έπειτα από μηχανικές βλάβες που παρουσίασε όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη, αφήνοντας να αιωρείται ένα αίνιγμα σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στον Κόλπο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ναυτιλιακή αρχή του Παναμά ανακοίνωσε ότι θα απέσυρε τη σημαία της χώρας από περισσότερα πλοία που παραβιάζουν τις κυρώσεις και τους διεθνείς κανονισμούς μετά την αφαίρεση από το παναμαϊκό μητρώο τους τελευταίους μήνες σχεδόν 60 πλοίων που είχαν σχέση με το Ιράν και τη Συρία.
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού για να εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.