Μια γυναίκα που έτρωγε σε εστιατόριο της Τεχεράνης χωρίς να φοράει το χιτζάμπ της, συνελήφθη στο Ιράν, όπως δήλωσε σήμερα (30.09.2022) η αδελφή της, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.
Η φωτογραφία δείχνει την Ντόνια Ραντ να κάθεται σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο της πρωτεύουσας του Ιράν και να παίρνει το πρωινό της μαζί με μια φίλη της, η οποία επίσης δεν φοράει χιτζάμπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η φωτογραφία κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες τους υποστήριξαν την κίνηση των δύο γυναικών να επιδείξουν απείθεια απέναντι στον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει η Ισλαμική Δημοκρατία στις γυναίκες.
Iranian women committing the crime of eating in a restaurant without wearing a headcover. pic.twitter.com/MqYS3zojEk
— Frida Ghitis (@FridaGhitis) September 28, 2022
«Χθες, μετά την κυκλοφορία αυτής της φωτογραφίας, οι υπηρεσίες ασφαλείας επικοινώνησαν με την αδελφή μου Ντόνια Ραντ και της ζήτησαν να τους δώσει ορισμένες εξηγήσεις», έγραψε η αδελφή της συλληφθείσας, η Ντίνα, στο Twitter.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Σήμερα, αφού πήγε εκεί που της είπαν, συνελήφθη. Έπειτα από μερικές ώρες σιωπής, η Ντόνια μου είπε σε ένα σύντομο τηλεφώνημά της ότι μεταφέρθηκε στην πτέρυγα 209 της φυλακής Εβίν», είπε η ίδια αναφερόμενη στην διαβόητη πτέρυγα της φυλακής της Τεχεράνης, η οποία φέρεται ότι διοικείται από το υπουργείο πληροφοριών.
Τις τελευταίες ημέρες ιρανικά μέσα εκτός της χώρας προβάλλουν όλο και περισσότερες εικόνες πολιτικής ανυπακοής με γυναίκες στο Ιράν να μοιράζονται φωτογραφίες τους που τις δείχνουν να περπατούν, να ψωνίζουν ή να πίνουν καφέ χωρίς το χιτζάμπ τους.
Κάποιοι χρήστες των μέσων ενημέρωσης παρομοίασαν τις ενέργειες της Ραντ με εκείνες της Ρόζα Πάρκς, της Αφροαμερικανίδας ακτιβίστριας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία δεν είχε παραχωρήσει την θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και είχε συλληφθεί, βάζοντας την φωτογραφία της Παρκς μέσα σε ένα λεωφορείο δίπλα στην φωτογραφία της Ραντ στο καφέ.
Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το Ιράν ζει την σκληρότερη επιχείρηση καταστολής εδώ και χρόνια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.