Οι γονείς της Μαχσά Αμινί απέρριψαν την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος της 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών, δεν οφειλόταν σε “χτυπήματα”.
Αυτό μετέδωσε τοπικό μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο δικηγόρο της οικογένειας.
Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας, που επιβάλλει κυρίως στις γυναίκες να φορούν μαντίλα.
Στις 7 Οκτωβρίου, η ιρανική ένωση ιατροδικαστών ανέφερε στην έκθεσή της ότι ο θάνατος της Μαχσά Αμινί δεν προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και σε ζωτικά όργανα“. Αυτός συνδέεται με “χειρουργική επέμβαση για όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών”, στην οποία είχε υποβληθεί, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών, η οποία ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση.
“Οι δικηγόροι απέρριψαν την έκθεση αυτή” σε προσφυγή τους στην δικαστική αρχή, δήλωσε στην εφημερίδα Etemad ο δικηγόρος των γονέων της, ο Σαλέχ Νικμπάχτ.
Οι δικηγόροι ζητούν “επανεξέταση της αιτίας θανάτου της” και για τον σκοπό αυτόν καλούν τη δικαιοσύνη να “επιλέξει πέντε ειδικούς (κυρίως νευροχειρουργό και καρδιολόγο) από κατάλογο πέντε γιατρών που έχουν καταρτίσει οι γονείς της Μαχσά Αμινί”, πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Η υπεράσπιση οφείλει να μπορεί να “εξασφαλίσει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα και για τον ρόλο του προσώπου ή των προσώπων που εμπλέκονταν στην σύλληψη της Μαχσά και της μεταφοράς της στην έδρα της αστυνομίας ηθών για να μπορεί να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γονέων και να διαλύσει τις αβεβαιότητες για την αιτία θανάτου”, σημείωσε ο δικηγόρος.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Αμζάντ Αμινί, ο πατέρας της νεαρής γυναίκας, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Fars ότι η κόρη του “έχαιρε άκρας υγείας”.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Νικμπάχτ είχε δηλώσει ότι η οικογένεια της Αμινί είχε προσφύγει κατά των αστυνομικών που συνέλαβαν την νεαρή γυναίκα.
Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που έχουν γίνει σε διαμαρτυρία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, έχουν συλληφθεί.