Site icon NewsIT
11:40 | 16.11.22

Ιράν: Καταδικάστηκε σε θάνατο και δεύτερος πολίτης ως «εχθρός του Θεού» μετά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Ιράν: Καταδικάστηκε σε θάνατο και δεύτερος πολίτης ως «εχθρός του Θεού» μετά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

FILE PHOTO: A police motorcycle burns during a protest over the death of Mahsa Amini, a woman who died after being arrested by the Islamic republic's "morality police", in Tehran, Iran September 19, 2022. WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/File Photo

Newsit Newsroom

Οι αρχές του Ιράν καταδίκασαν σε θάνατο χθες (15.11.2022) έναν ακόμα διαδηλωτή, δύο ημέρες μετά την πρώτη καταδίκη που επιβλήθηκε σε σχέση με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Αυτή τη φορά ο κατηγορούμενος, διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή «τρομοκρατούσε ανθρώπους στον δρόμο χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό όπλο, πυρπόλησε τη μοτοσικλέτα ενός πολίτη και επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν άνθρωπο και τον τραυμάτισε», όπως έγραψε χθες το βράδυ η ενημερωτική ιστοσελίδα Mizan, η οποία συνδέεται με τις δικαστικές αρχές του Ιράν.

Η χρήση αιχμηρών όπλων «φανερώνει» πως ο κατηγορούμενος είναι εχθρός του Θεού και πρέπει να πεθάνει.

Η Mizan ανέφερε ότι ο καταδικασθείς μπορεί να ασκήσει έφεση.

Η πρώτη θανατική ποινή εναντίον διαδηλωτή

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, οι ιρανικές δικαστικές αρχές επέβαλαν την πρώτη θανατική ποινή εναντίον διαδηλωτή από τότε που ξεκίνησαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε πέντε άλλους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι δικαστικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής εκδώσει εντάλματα κατά εκατοντάδων διαδηλωτών και έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν δημόσιες δίκες.

Η καταστολή των δυναμικών διαδηλώσεων είναι εξαιρετικά βίαιη με τις καταγγελίες να αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, ενώ οι ιρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περισσότερα από 40 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι διαδηλώσεις μπορεί να πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, και να είχαν ως αίτημα για χαλάρωση των σκληρών θρησκευτικών κανόνων στη χώρα, όμως γρήγορα μετεξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το θεοκρατικό καθεστώς εδώ και δεκαετίες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version