Την είδηση ότι υποστηρικτές της εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ιράν και μετέδωσαν, για μερικά δευτερόλεπτα, σλόγκαν και επικριτικά σχόλια για την κυβέρνηση της Τεχεράνης ανέφερε μια ομάδα εξόριστων Ιρανών αντιπολιτευόμενων.
Η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε επίθεση, διάρκειας 10 δευτερολέπτων και ότι διεξάγεται έρευνα για το θέμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τις εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι τηλεθεατές είδαν να διακόπτονται τα προγράμματα που παρακολουθούσαν και να προβάλλονται εικόνες του Μασούντ Ρατζαβί, του ιδρυτή των Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK, στα περσικά) και της συζύγου του, της Μαριάμ Ρατζαβί, η οποία είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης (CNRI).
Το ΜΕΚ είναι μια ένοπλη ομάδα που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική αίρεση» από την Τεχεράνη. Το CNRI, το οποίο είναι εκτός νόμου στο Ιράν, έχει ιδρυθεί από εξόριστους Ιρανούς και είναι ο πολιτικός βραχίονας του ΜΕΚ.
Οι τηλεθεατές είδαν επίσης μια φωτογραφία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ ενώ ακουγόταν το σύνθημα «θάνατος στον Χαμενεΐ».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας εκπρόσωπος του CNRI στο Παρίσι είπε ότι τουλάχιστον επτά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί στοχοθετήθηκαν. «Φαίνεται ότι αυτό έγινε από υποστηρικτές του ΜΕΚ και από μονάδες της αντίστασης στους κόλπους της κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο αναπληρωτής διευθυντής Τεχνολογίας της Τηλεόρασης, Ρεζά Αλινταντί, είπε στο ιρανικό πρακτορείο Irna ότι διεξάγεται έρευνα για την επίθεση. Η κρατική τηλεόραση εξάλλου παραδέχτηκε ότι μεταδόθηκαν εικόνες «των ηγετών των υποκριτών», χωρίς να κατονομάσει το ζεύγος Ρατζαβί.
Αρχικά το ΜΕΚ είχε στηρίξει την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 με την οποία ανατράπηκε το καθεστώς του Σάχη. Στη συνέχεια όμως ήρθε σε ρήξη με τις νέες ιρανικές αρχές, στήριξε τον Σαντάμ Χουσεΐν στον πόλεμο του Ιράν με το Ιράκ και κατηγορήθηκε για φονικές επιθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1980.