Από τις 16 Σεπτεμβρίου, το Ιράν πνίγεται στο αίμα καθώς πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ο οποίος προήλθε μετά από βάναυσο ξυλοδαρμό κατά την σύλληψή της από την «Αστυνομία Ηθών» γιατί δεν φορούσε… σωστά την μαντήλα της! Και το καθεστώς δηλώνει πως δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών των διαδηλωτών.
Το «δημοκρατικό« καθεστώς του Ιράν όμως έτσι ήταν και πριν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, και αυτό αποτυπώνεται στην συσσωρευμένη οργή που φαίνεται να έχει κόσμος που έχει κατακλύσει τους δρόμους της χώρας τις τελευταίες μέρες. Τα όσα μάλιστα περιγράφει μια νεαρή ποιήτρια, η οποία σήμερα ζει στη Νορβηγία, σίγουρα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η Φατμέ Εκτεσαρί είπε πως μετά την συμμετοχή της σε φεστιβάλ ποίησης στη Στοκχόλμη οι Αρχές του Ιράν την συνέλαβαν. Όπως περιέγραψε, την άρπαξαν, της έδεσαν μάτια και χέρια και την κράτησαν σε απομόνωση για 38 ημέρες χωρίς καμία απολύτως επαφή με την οικογένειά της. «Η οικογένειά μου δεν ήξερε που είμαι, δεν είχα δικηγόρο, όλο αυτό ήταν παράνομο», λέει η Ιρανή ποιήτρια.
Η Φατμέ Εκτεσαρί, όπως είπε, κατάλαβε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρει τρόπο να φύγει από τη χώρα, όταν καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα επειδή στον υπολογιστή της βρήκαν φωτογραφία που στεκόταν δίπλα σε έναν άνδρα. «Ξέρετε, δεν επιτρέπεται γυναίκες να στέκονται δίπλα σε άνδρα. Σκεφτόμουν λοιπόν πως αν με μαστιγώσουν ίσως δεν επιζήσω. Συνεπώς έπρεπε να βρω τρόπο να φύγω από το Ιράν», είπε συγκινημένη.
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ιστορία της Φατμέ Εκτεσαρί
Η ιρανή ποιήτρια – συγγραφέας Φατμέ Εκτεσαρί, συνελήφθη για λογοκρισία ενάντια στην ιρανική κυβέρνηση και παρέμεινε έγκλειστη, σε απομόνωση για 38 ημέρες στις φυλακές Evin της Τεχεράνης. Προκειμένου να αποφυλακιστεί, πλήρωσε εγγύηση, το κόστος της οποίας ήταν ισάξιο με εκείνο ενός σπιτιού και για δυο χρόνια εμφανιζόταν στο δικαστήριο κάθε μήνα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της.
Τελικά, καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα και 11,5 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά της ιρανικής κυβέρνησης, ανήθικη συμπεριφορά, και βλασφημία. Ο λογαριασμός της στο Facebook παραβιάστηκε και το ιστολόγιό της έκλεισε.
Η ίδια φοβούμενη ότι δεν θα επιβιώσει από τα 99 μαστιγώματα πλήρωσε λαθρέμπορους και από το Ιράν πέρασε στο Ιράκ, μια χώρα επίσης καθόλου φιλική προς τις γυναίκες, κι από εκεί στην Τουρκία. Σήμερα ζει ελεύθερη στη Νορβηγία.
Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ