Κόσμος

Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν διαδηλωτές που τιμούσαν την Μαχσά Αμινί

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια ΜΚΟ, εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρά της Μαχσά Αμινί για να την τιμήσουν, 40 ημέρες μετά τον θάνατό της.

«Δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία Ζιντάν στο Σαγκέζ», ανέφερε στο Twitter η Hengaw, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν που έχει έδρα τη Νορβηγία.

«Η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών πυροβόλησε εναντίον παρευρισκομένων στην τελετή που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για το τέλος του 40ήμερου πένθους της Μαχσά… δεκάδες έχουν συλληφθεί», τόνισε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA επιβεβαίωσε ότι ξέσπασαν συγκρούσεις σήμερα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί, την πόλη Σαγκέζ, στην επαρχία Κουρδιστάν του βορειοδυτικού Ιράν.

«Ένας περιορισμένος αριθμός από αυτούς που παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη τελετή για τη Μαχσά Αμινί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στα περίχωρα του Σαγκέζ και διαλύθηκαν. Μετά τις διάσπαρτες συγκρούσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Σαγκέζ διακόπηκε για λόγους ασφαλείας», ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 10.000.

Αψηφώντας τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του ιρανικού Κουρδιστάν όπου έχει ταφεί η Αμινί για να την τιμήσουν.

Η 22χρονη κοπέλα από το Κουρδιστάν πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο με την στιγμή της σύλληψης 30χρονης καθηγήτριας για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 15χρονου μαθητή στις ΗΠΑ
Η 30χρονη εκπαιδευτικός ήταν προπονήτρια ποδοσφαίρου του 15χρονου και μέντοράς του, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική επίθεση σε βάρος του σημειώθηκε πριν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Η 30χρονη καθηγήτρια που συνελήφθη
Υπάλληλος καθαριότητας στη Βραζιλία βρήκε νεογέννητο κοριτσάκι δίπλα σε κάδο σκουπιδιών - Βίντεο με τη συγκινητική στιγμή
«Θα κάνω αίτηση να την υιοθετήσω», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο άνδρας που βρήκε το νεογέννητο - «Χρειάζεται κάποιον να της δώσει αγάπη, λίγη στοργή»
Μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Βραζιλία
Η Άλις Γουόλτον, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο στη λίστα του Forbes: Ξοδεύει την περιουσία της σε έργα τέχνης και άλογα
Ποια είναι μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart με περιουσία 101 δισ. δολάρια - Αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης σε ηλικία 10 ετών για 2 δολάρια και ήταν Πικάσο
Άλις Γουόλτον