Τρίτη, 17 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Ιράν: «Οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις δείχνουν τη δύναμη της χώρας», δηλώνει ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Ιράν: «Οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις δείχνουν τη δύναμη της χώρας», δηλώνει ο Εμπραχίμ Ραϊσί
Φωτογραφία Reuters

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, δηλώνει ότι οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν σήμερα (23.9.2022) στη χώρα δείχνουν την ισχύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά από μέρες ταραχών για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών της χώρας.

«Η παρουσία του λαού (στις πορείες) σήμερα είναι η δύναμη και η τιμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος του Ιράν για τις διαδηλώσεις, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από το κράτος πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές ιρανικές πόλεις για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών ταραχών, με τους διαδηλωτές να ζητούν την εκτέλεση όσων συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της προκάλεσε προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019.

Ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων έθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί στη Νέα Υόρκη και έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί «για τις αναφορές για ειρηνικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίζονται με υπερβολική χρήση βίας που οδηγεί σε δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Στέφαν Ντούρατζιτς.

«Καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να μην προχωρούν σε χρήση περιττής ή δυσανάλογης βίας και απευθύνουμε έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις