Ο Μονταζέρί πέθανε χθες σε ηλικία 87 ετών από καρδιακή προσβολή. Ήταν διαπρύσιος επικριτής της ιρανικής ηγεσίας και την είχε καταγγείλει για νοθεία στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου που σηματοδότησαν τις μεγαλύτερες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που έχει δει μέχρι σήμερα το καθεστώς Αχμαντινετζάντ.
Η μετριοπαθής ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου του Ιράν «Ρarlemannews», ανέφερε πως οι υποστηρικτές του Μονταζερί, ενός εκ των «αρχιτεκτόνων» της ισλαμικής επανάστασης που ανέτρεψε το λαομίσητο και υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ καθεστώς του Σάχη, με το άκουσμα του νέου για τον θάνατο του ιερωμένου άρχισαν να σπεύδουν κατά εκατοντάδες στην ιερή πόλη Κομ, για να παραστούν στην κηδεία που θα γίνει σήμερα.
Μία από τις ιστοσελίδες που υποστηρίζουν τους μεταρρυθμιστές του Ιράν, η «Τagheer», ανέφερε πως οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώνονταν χθες στις πλατείες και στα πανεπιστήμια της Τεχεράνης και άλλων πόλεων, για να θρηνήσουν τον θάνατο του Μονταζερί, και ότι οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εθεάθησαν να αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία της πόλης Κομ, όπου έζησε και πέθανε ο Μονταζερί.
Ο θάνατος του διαφωνούντος με το καθεστώς ιερωμένου από καρδιακή προσβολή, όπως μετέδωσαν τα επίσημα ΜΜΕ, συμπίπτει με την αυξανόμενη ένταση που επανέρχεται στο Ιράν, έξι μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές που βύθισαν τη χώρα σε πολιτική κρίση.
Ο Μονταζερί είχε επιλεγεί στη δεκαετία του 80 από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί ως διάδοχός του στην ηγεσία της χώρας, αλλά η διαφωνία και σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών, με αντικείμενο τις μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων, δεν οδήγησε ποτέ τον Μονταζερί στην εξουσία.
Πέρασε πέντε χρόνια σε κατ οίκον περιορισμό, από το 1998 έως το 2002, αλλά παρέμεινε μία από τις σημαντικότερες φωνές της αντιπολίτευσης μέχρι τον θάνατό του, παρότι σπανίως έβγαινε από το σπίτι του στο Κομ. Τον περασμένο Αύγουστο ο Αγιατολάχ εκτιμούσε στην ιστοσελίδα του ότι ο χειρισμός της εξέγερσης της αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές «μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος», ενώ κατήγγειλε ως δικτατορία την εξουσία των κληρικών.