Site icon NewsIT
16:51 | 15.11.24

Ιράν: Θρίλερ με την τύχη της 25χρονης Τουρκάλας που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά αλλά συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ

Ιράν: Θρίλερ με την τύχη της 25χρονης Τουρκάλας που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά αλλά συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
Newsit Newsroom

Πού βρίσκεται η Roshanak Molaei; Το hashtag κυκλοφορεί στο Ιράν μετά την εξαφάνιση της 25χρονης γυναίκας στην Τεχεράνη, αφού τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία, εγείροντας ανησυχίες για τη μεταχείρισή της, καθώς η χώρα συνεχίζει να ασκεί σκληρή δίωξη στις γυναίκες που αψηφούν τους υποχρεωτικούς νόμους περί χιτζάμπ.

Δύο εβδομάδες μετά τη συγκλονιστική πράξη διεκδίκησης της ελευθερίας της από μια νεαρή φοιτήτρια που έμεινε μόνο με τα εσώρουχα σε πανεπιστήμιο του Ιράν, ένα νέο σοκαριστικό περιστατικό σύλληψης γυναίκας που δεν φορούσε χιτζάμπ προκαλεί σοκ και οργή.

Οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι η τύχη της 25χρονης Ροσανάκ Μολάει Αλισάχ αγνοείται μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών του Ιράν επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ.

Η 25χρονη είναι από την Τουρκία και, σύμφωνα με την καταγγελία, πριν τη σύλληψή της είχε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση την οποία η ίδια είχε δημοσιοποιήσει με την ανάρτηση ενός βίντεο. Στο βίντεο αυτό, φαίνεται να δέχεται επίθεση από έναν άνδρα πάνω σε μηχανάκι. Η νεαρή γυναίκα αντιδρά και ρίχνει κάτω τον άνδρα που την παρενόχλησε.

Σύμφωνα όμως με την Ιρανή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Μασχί Αλινετζάντ, η οποία ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, «με τη διεστραμμένη λογική του καθεστώτος, δεν είναι έγκλημα η επίθεση που δέχθηκε η 25χρονη αλλά το γεγονός ότι φαίνονταν τα μαλλιά της. Οπότε αντί να τιμωρήσουν τον δράστη, άνοιξαν δικογραφία επειδή η κοπέλα δεν φορούσε χιτζάμπ». 

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media δείχνουν τη γυναίκα από την Τουρκία να περπατά σε κεντρικό δρόμο της Τεχεράνης στο Ιράν. Κάποια στιγμή, ένας οδηγός μοτοσικλέτας περνάει από δίπλα της και την παρενοχλεί σεξουαλικά.

Το θύμα, το οποίο έχει ταυτοποιηθεί ως Roshanak Molaei Alishah, 25 ετών φαίνεται στη συνέχεια να επιτίθεται στον οδηγό, καθώς τον επικρίνει για τις πράξεις του.

Ο Οργανισμός Hengaw για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μία κουρδική ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία, αποκάλυψε ότι η Roshanak Molaei Alishah συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν στις 3 Νοεμβρίου, αφού δημοσίευσε στα social media το βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης που δέχθηκε.

Η Roshanak Molaei Alishah είχε συλληφθεί και στο παρελθόν από τις ιρανικές αρχές για συμμετοχή στις διαμαρτυρίες για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί πριν από δύο χρόνια.

Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης Hengaw για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε πως η 25χρονη «αρχικά κρατήθηκε στη φυλακή Evin, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη φυλακή Qarchak Varamin».

«Παραμένει ασαφές σε ποια φυλακή κρατείται αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος της Hengaw στο NBC News.

«Από την κράτησή της, υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την υγεία της και τις συνθήκες φυλάκισής της. Η έλλειψη διαφανούς πληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων στο Ιράν παραμένει μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Κλινική θεραπείας κατά της αφαίρεσης χιτζάμπ

Η πληροφορία για τη νέα σύλληψη γυναίκας στο Ιράν, γίνεται γνωστή μία μέρα μετά την ανακοίνωση από το καθεστώς του Ιράν ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει «κλινική θεραπείας» για τις γυναίκες που αψηφούν τους νόμους περί χιτζάμπ, δηλαδή της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τον Guardian, η «κλινική θεραπείας κατά της αφαίρεσης χιτζάμπ» ανακοινώθηκε από τον Μερί Ταλέμπι Νταρεστάνι, επικεφαλής του Τμήματος Γυναικών και Οικογένειας του Αρχηγείου της Τεχεράνης για την Προώθηση της αρετής και την πρόληψη της ανηθικότητας.

Ο Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η κλινική θα προσφέρει «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία»  στις γυναίκες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία για το χιτζάμπ.

Γυναίκες στο Ιράν και οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την οργή τους μετά την ανακοίνωση.

Η Σίμα Σαμπέτ, Ιρανή δημοσιογράφος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αποτέλεσε στόχο απόπειρας δολοφονίας το περασμένο έτος, δήλωσε ότι η κίνηση είναι «ντροπιαστική», προσθέτοντας «η ιδέα της ίδρυσης κλινικών για τη “θεραπεία” των γυναικών αυτών είναι ανατριχιαστική, όπου οι άνθρωποι διαχωρίζονται από την κοινωνία απλώς και μόνο επειδή δεν συμμορφώνονται με την κυρίαρχη ιδεολογία». 

Ο Ιρανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χοσεΐν Ραέσι δήλωσε ότι η ιδέα μιας κλινικής για τη θεραπεία των γυναικών που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους για το χιτζάμπ δεν μπορεί να θεωρηθεί «ισλαμική» ενώ «δεν ευθυγραμμίζεται με την ιρανική νομοθεσία».

Μια νεαρή γυναίκα από το Ιράν, η οποία μίλησε στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Δεν θα είναι κλινική, θα είναι φυλακή. Παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα και έχουμε διακοπές ρεύματος, αλλά ένα κομμάτι ύφασμα είναι αυτό για το οποίο ανησυχεί αυτό το κράτος. Αν υπάρχει μια στιγμή για όλους μας να επιστρέψουμε στους δρόμους, αυτή είναι τώρα, αλλιώς θα μας κλείσουν όλους μέσα». 
Οργανισμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για βασανιστήρια, περιστατικά βίας και αναγκαστικής φαρμακευτικής αγωγής σε διαδηλωτές και πολιτικούς αντιφρονούντες που θεωρούνται “ψυχικά ασταθείς” από τις Αρχές και μεταφέρονται σε κρατικές ψυχιατρικές δομές.

Female student arrested in Iran after stripping off in public on university campus

Υπενθυμίζεται ότι για την Ahoo Daryaei, όπως είναι το όνομα της φοιτήτριας που έβγαλε τα ρούχα της κι έμεινε με τα εσώρουχα σε μία αυθόρμητη κίνηση διαμαρτυρίας στην καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στο Ιράν, έχει γίνει γνωστό ότι έχει μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Πληροφορίες από NBC News και Guardian

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version