Site icon NewsIT

Ιρλανδοί αστυνομικοί ζήτησαν να ασκηθεί δίωξη εναντίον του έμπορου ναρκωτικών Ντάνιελ Κίναχαν για αδίκημα που επιφέρει τη μέγιστη ποινή

30.08.2023 | 22:17
Ιρλανδοί αστυνομικοί ζήτησαν να ασκηθεί δίωξη εναντίον του έμπορου ναρκωτικών Ντάνιελ Κίναχαν για αδίκημα που επιφέρει τη μέγιστη ποινή

Ιρλανδοί αστυνομικοί έχουν ζητήσει να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Ιρλανδού εγκληματία Ντάνιελ Κίναχαν (46 ετών) για αδικήματα που θα τον οδηγήσουν σε ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με την Irish Mirror, ανώτεροι αξιωματικοί έχουν επίσημα ζητήσει από τη Διευθύντρια της Δημόσιας Εισαγγελίας να ασκήσει δίωξη εναντίον του Ντάνιελ Κίναχαν.

Αν και η αστυνομία ερευνά επίσης τον πατέρα του Κρίστι (66 ετών) και τον αδερφό του Κρίστοφερ (42 ετών) για το ρόλο τους στο τεράστιο καρτέλ του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, πηγές ανέφεραν ότι στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο Ντάνιελ – ο άνθρωπος που οι ενδιαφερόμενες αρχές διεθνώς υποπτεύονται ότι διευθύνει την όλη επιχείρηση.

Αξιωματικοί που ερευνούν την υπόθεση πιστεύουν ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να φέρουν τον Ντάνιελ πίσω στην Ιρλανδία από το κρησφύγετό του στην έρημο του Ντουμπάι – και να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Το αρχείο εστάλη στη Δημόσια Εισαγγελία τις προηγούμενες εβδομάδες και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας της ιρλανδικής αστυνομίας για τους τρεις άνδρες και τουλάχιστον έναν ακόμη συνεργό – αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ο ναρκέμπορας Ντάνιελ Κίναχαν.

Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για μία αποτυχημένη συνωμοσία πριν έξι χρόνια με σκοπό τη δολοφονία του Τζέημς «Μάγκο» Γκέιτλι.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος της ιρλανδικής αστυνομίας αντιλήφθηκαν ότι ο Εσθονός εκτελεστής Ίμρε Αράκας (64 ετών) εστάλη από το καρτέλ στο Δουβλίνο τον Απρίλιο του 2017, με σκοπό τη δολοφονία του Γκέιτλι στο Μπέλφαστ.

Στη φωτογραφία ο πληρωμένος δολοφόνος Ιμρέ Αράκας. (Φωτ.: Tiit Blaat/Delfi/Ekspress Meedia).

Ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτι στο δυτικό Δουβλίνο και τον συνέλαβαν πριν προλάβει να κατευθυνθεί βόρεια για να πραγματοποιήσει την απόπειρα δολοφονίας.

Ένας αστυνομικός του τμήματος Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος κατάσχεσε από τον εκτελεστή ένα κρυπτογραφημένο τηλέφωνο, το οποίο είχε στην οθόνη του ένα μήνυμα που έλεγε: «Σκότωσε τον Μάγκο Γκέιτλι.»

Το σύστημα ασφαλείας του τηλεφώνου ενεργοποιήθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και το μήνυμα διαγράφηκε αυτόματα – αλλά ο αστυνομικός είχε ήδη προλάβει να τραβήξει φωτογραφία της οθόνης με τη δική του συσκευή.

Οι αστυνομικοί αργότερα διαπίστωσαν ότι το τηλέφωνο που έστειλε το μήνυμα ήταν μια συσκευή η οποία ελεγχόταν από τον Ντάνιελ Κίναχαν και αυτό αποτελεί βασικό αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.

Εάν το Γραφείο της Δημόσιας Εισαγγελίας αποφασίσει την ποινική δίωξη του Ντάνιελ Κίναχαν, η αστυνομία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να τον φέρει στην Ιρλανδία για τη δίκη.

Ο Ιρλανδός ναρκέμπορας βρίσκεται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης αφού η Ιρλανδία, όπως και όλα τα κράτη μέλη έχουν συμφωνία μη έκδοσης με το Ντουμπάι.

Αυτό σημαίνει ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές των ΗΑΕ για να εκδοθεί πίσω στην Ιρλανδία, όπως συνέβη πέρυσι με τον Ιταλό μαφιόζο Ραφαέλε Ιμπεριάλε.

Πηγή: Irish Mirror.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version