Απελευθερώθηκαν οι 136 σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι ήταν όμηροι κρατουμένων που εξεγέρθηκαν σε φυλακές του Ισημερινού, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (σ.σ. ξημερώματα Κυριακής στην Ελλάδα) η υπηρεσία διαχείρισης σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).
«Αυτή τη νύκτα, τα πρωτόκολλα ασφαλείας και κοινής δράσης της αστυνομίας και του εθνικού στρατού επέτρεψαν την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνταν σε διάφορες φυλακές της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Συγχαρητήρια για την πατριωτική, επαγγελματική και θαρραλεά δουλειά των ενόπλων δυνάμεων, της εθνικής αστυνομίας και της SNAI (…) για την επίτευξη της απελευθέρωσης των δεσμοφυλάκων και του διοικητικού προσωπικού που κρατούνταν στα κέντρα κράτησης του Αζουάι, του Κανιάρ, του Εσμεράλντας, του Κοτοπάξι, του Τουνγκουράχουα, του Ελ Όρο και του Λόχα», αντέδρασε στη συνέχεια μέσω της πλατφόρμας X ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, 46 δεσμοφύλακες και ένας διοικητικός υπάλληλος απελευθερώθηκαν από τη φυλακή του Κοτοπάξι (κέντρο), 13 από τη φυλακή του Τουνγκουράχουα (κέντρο) και 15 άλλοι από τη φυλακή του Ελ Όρο (νοτιοδυτικά), όπου βρέθηκε το άψυχο σώμα ενός διοικητικού υπαλλήλου.
Σε εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία φαίνονται οι δεσμοφύλακες, μεταξύ των οποίων πολυάριθμες γυναίκες, να κλαίνε, εξαντλημένοι και με συναδέλφους τους να τους στηρίζουν, λίγο μετά την απελευθέρωσή τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εδώ και μία εβδομάδα που διαρκούσε το μαρτύριό τους, οι ίδιοι αυτοί όμηροι, υπό την απειλή των εξεγερμένων που ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια ή πυροβόλα όπλα, καλούσαν τακτικά τις αρχές να τους βοηθήσουν και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιούνταν τακτικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τουλάχιστον δύο απ’ αυτούς, ο ένας από τους οποίους απαγχονίσθηκε, εκτελέσθηκαν από τους εξεγερμένους, πάντα σύμφωνα με τα βίντεο αυτά.
Σχεδόν 175 άνθρωποι, δεσμοφύλακες και υπάλληλοι της σωφρονιστικής διοίκησης, είχαν συλληφθεί όμηροι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Η ανακοίνωση της δραπέτευσης, στις 7 Ιανουαρίου, από τη φυλακή του Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά) του αρχηγού της συμμορίας των Τσονέρος Αντόλφο Μασίας, γνωστού ως «Φίτο», προκάλεσε κύμα εξεγέρσεων με συλλήψεις ομήρων σε τουλάχιστον πέντε φυλακές, επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της τάξης και άλλες ενέργειες με στόχο να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο επικαιροποιημένο επίσημο απολογισμό.
Ο νεαρός πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε το στρατό να εξουδετερώσει αυτές τις εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται πλέον «τρομοκρατικές».
Περισσότεροι από 22.400 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν πραγματοποιώντας χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές περιπόλους. Έρευνες και σαρωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις φυλακές ενώ επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ