Site icon NewsIT

Ισημερινός: Δολοφόνησαν τη διευθύντρια της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας

13.09.2024 | 10:07
Ισημερινός: Δολοφόνησαν τη διευθύντρια της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας

09 January 2024, Ecuador, Guayaquil: Police officers are deployed at the TC television station building after gunmen broke into the station's premises during a live broadcast. People panicked in the city. Photo by: Stringer/picture-alliance/dpa/AP Images

Νεκρή βρέθηκε η διευθύντρια της μεγαλύτερης φυλακής του Ισημερινού, καθώς άγνωστοι της έστησαν ενέδρα στον δρόμο και τη δολοφόνησαν. Η Μαρία Δανιέλα Ικάσα Ισαβέλα ήταν η διευθύντρια του κέντρου κράτησης το οποίο μετατρέπεται συχνά σε θέατρο αιματηρών εξεγέρσεων εγκλείστων.

«Η διευθύντρια του κέντρου στέρησης της ελευθερίας αρρένων υπ’ αριθμόν 1 της Γουάγιας, η Μαρία Δανιέλα Ικάσα Ισαβέλα, απεβίωσε έπειτα από επίθεση ενόπλων στον δρόμο», ανέφερε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας του Ισημερινού, διευκρινίζοντας πως η διευθύντρια της φυλακής υπέκυψε στα τραύματά της καθώς διακομιζόταν σε νοσοκομείο.

Η αστυνομία «βρίσκεται επιτόπου για να αρχίσει τις έρευνες που θα επιτρέψουν να εντοπιστούν» οι δράστες της δολοφονίας, συνέχισε η SNAI.

Άλλος ένας εργαζόμενος της υπηρεσίας τραυματίστηκε, κατά την ίδια πηγή.

Η φυλακή Γουάγιας υπ’ αριθμόν 1 σπαράσσεται συχνά από συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών και αιματηρές εξεγέρσεις τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, πάνω από 460 κρατούμενοι έχουν δολοφονηθεί μέσα στις φυλακές του Ισημερινού από το 2021.

Η διευθύντρια Ικάσα είναι η δεύτερη αξιωματούχος της SNAI που δολοφονείται εντός του τρέχοντος μήνα.

Την 3η Σεπτεμβρίου, δολοφονήθηκε ο Άλεξ Γκεβάρα, ο διευθυντής της φυλακής Σουκούμπιος 1, στην ομώνυμη επαρχία, την οποία διαρρέει ο Αμαζόνιος, ενώ δυο υφιστάμενοί του τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι έκαναν κόσκινο με σφαίρες το όχημα στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Και στα τέλη Αυγούστου, άλλοι δυο λειτουργοί της SNAI δολοφονήθηκαν καθώς πήγαιναν στην εργασία τους σε φυλακή της Γουαγιακίλ, μεγαλούπολης που συγκαταλέγεται στις περιοχές του Ισημερινού τις οποίες σαρώνει το κύμα βίας στη χώρα.

Ο Ισημερινός έχει κηρυχθεί από την αρχή της χρονιάς σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύρραξης» με απόφαση του προέδρου του Ντανιέλ Νομπόα, εξαιτίας της δράσης συμμοριών που τη λυμαίνονται και συγκρούονται κυρίως για τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών.

Η χώρα κατέγραψε το 2023 δείκτη ανθρωποκτονιών-ρεκόρ, που έφθασε τις 47 ανά 100.000, ενώ δεν ξεπερνούσε τις έξι ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2018. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πάντως πως οι δολοφονίες μειώθηκαν το τρέχον έτος, χάρη στα μέτρα που επέβαλε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version