Συναγερμός σήμανε στον Ισημερινό μετά από εννέα επιθέσεις από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ αστυνομικούς. Ο πρόεδρος της χώρας, ο Γκιγιέρμο Λάσο, επέβαλε την Τρίτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις δυο παραθαλάσσιες επαρχίες, όπου σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ισημερινού, οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Τρίτη (01.11.2022) έχουν απολογισμό τουλάχιστον «πέντε νεκρούς μεταξύ των αστυνομικών» στη Γουαγιακίλ —τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας της Λατινικής Αμερικής και την πρωτεύουσα της Γουάγιας (νοτιοδυτικά)— και στην κοντινή πόλη Ντουράν. Από την πλευρά της, η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισημερινού (SNAI) ανακοίνωσε ότι οκτώ φύλακες έζησαν ολιγόωρη ομηρία στην Εσμεράλδας (βορειοδυτικά).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Κηρύσσω κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις επαρχίες Γουάγιας και Εσμεράλδας και απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 21:00», είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.
Το Σύνταγμα του Ισημερινού επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να διατάσσει την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό σε περιπτώσεις που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ταραχές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δείτε βίντεο:
https://twitter.com/yali_loaiza/status/1587576977296326656?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1587576977296326656%7Ctwgr%5E1965152562166aae114fa27c923efc9b707c4d35%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fyali_loaiza2Fstatus2F1587576977296326656widget%3DTweet
Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο συντηρητικός πρόεδρος Λάσο μίλησε για «ενέργειες δολιοφθοράς και τρομοκρατίας» που αντιπροσωπεύουν κατ’ αυτόν «κήρυξη ανοικτού πολέμου εναντίον του κράτους δικαίου, της κυβέρνησης και όλων εμάς, των πολιτών».
Αστυνομικοί κρατήθηκαν ως όμηροι
«Πρόκειται για αντίδραση του οργανωμένου εγκλήματος», έκρινε μιλώντας στον Τύπο ο υπουργός Εσωτερικών Σαπάτα, υπογραμμίζοντας πως συνολικά, διαπράχθηκαν εννιά επιθέσεις μέσα σε μια μέρα.
«Τα οκτώ μέλη του σώματος ασφαλείας και επιτήρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων που κρατούνταν (σ.σ. όμηροι) αφέθηκαν ελεύθεροι», ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισημερινού (SNAI) μέσω WhatsApp, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του ότι διεξήχθησαν «διαπραγματεύσεις».
Σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter, εικονίζονται δυο άνθρωποι στους οποίους έχουν περάσει εκρηκτικά στα σώματά τους και παρουσιάζονται ως υπάλληλοι φυλακής, καθώς κρατούμενος καταγγέλλει τη «διαφθορά» στο σωφρονιστικό σύστημα.
«Αν θέλετε πόλεμο, θα έχετε πόλεμο», διαμηνύει ο μασκοφόρος προτού απειλήσει «θα τους ανατινάξουμε αυτούς τους φύλακες!».
Δείτε βίντεο:
#Esmeraldas #CrisisCarcelaria
— Minuto & Medio (@MinMedio) November 1, 2022
En la cárcel de Esmeraldas guías fueron tomados como rehenes, mientras los PPL envían mensajes de advertencias al Gobierno pic.twitter.com/iiFn8nOozO
Η απαγωγή των φρουρών έγινε καθώς η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισημερινού (SNAI) οργάνωνε τη μεταγωγή 200 εγκλείστων στο τεράστιο σωφρονιστικό κατάστημα της Γουαγιακίλ σε άλλες φυλακές. Το περιπολικό των δύο αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους υπέστη επίθεση ενόπλων, ενώ οι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν βρίσκονταν μέσα σε αστυνομικό τμήμα στην ίδια πόλη.
Επίσης την Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας, βρέθηκαν δυο αποκεφαλισμένα πτώματα κρεμασμένα σε γέφυρα στην Εσμεράλδας.
«Κήρυξη πολέμου»
Τον Φεβρουάριο, η αστυνομία ανακοίνωνε πως βρέθηκαν δυο πτώματα κρεμασμένα από γέφυρα στη Ντουράν. Η μακάβρια μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά από μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών. Τους μήνες που ακολούθησαν, διαπράχθηκαν επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς, ιδίως τον Αύγουστο στο λιμάνι Γουαγιακίλ, όπου σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.
Διακινητές ναρκωτικών, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με τα μεξικανικά καρτέλ, έχουν αποδυθεί σε ανελέητη σύγκρουση για εξουσία στους δρόμους και στις φυλακές του Ισημερινού, όπου αλλεπάλληλες σφαγές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 400 κρατούμενους από τον Φεβρουάριο του 2021.
Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Εντός του τρέχοντος έτος, το Κίτο κάνει λόγο για κατασχέσεις συνολικά 160 τόνων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτογραφιών: Reuters