Πέμπτη, 1 Αυγ.
27oC Αθήνα

Ισμαήλ Χανίγια: Η δολοφονία του πυροδοτεί νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Αποφασισμένος για εκδίκηση ο Χαμενεΐ

Ισμαήλ Χανίγια: Η δολοφονία του πυροδοτεί νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Αποφασισμένος για εκδίκηση ο Χαμενεΐ

Οι ήδη τεταμένες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή βρίσκονται ακόμα μια φορά σε οριακό σημείο, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν

Ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς, που σκοτώθηκε – όπως όλα δείχνουν – από πλήγμα του Ισραήλ στην Τεχεράνη, θα θαφτεί την Παρασκευή στην Ντόχα, στο Κατάρ, ενώ η κηδεία γίνεται σήμερα Πέμπτη (1.8.2024) στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Εκπρόσωποι παλαιστινιακών κινημάτων, άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες βρίσκονται στην κηδεία του Χανίγια.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ έδωσε εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ. 

Ο Χαμενεΐ φαίνεται να έδωσε την εντολή για επίθεση σε έκτακτη έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά την είδηση ότι ο Χανίγια, είχε δολοφονηθεί.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, ενώ επίσημα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ.

Το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια» του φόνου του Χανίγια, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε διαμηνύσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια, η χώρα θα απαντήσει σκληρά σε κάθε μορφή επιθετικότητας από όπου κι αν προέρχεται», τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους πολίτες του Ισραήλ, σε έκτακτο διάγγελμα από το Υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις