Site icon NewsIT

Ισμαήλ Χανίγια: Ο Αλί Χαμενεΐ υπόσχεται «αυστηρή τιμωρία» του Ισραήλ και η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση

31.07.2024 | 12:48
Ισμαήλ Χανίγια: Ο Αλί Χαμενεΐ υπόσχεται «αυστηρή τιμωρία» του Ισραήλ και η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση

An Iranian man holds a picture of Palestinian group Hamas' top leader Ismail Haniyeh, following the killing of him, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Tehran, Iran July 31, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, αφού η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη έχει πυροδοτήσει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. Η Χαμάς υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατό του, ενώ το Ιράν και ο Αλί Χαμανεΐ διαμηνύουν πως το Ισραήλ θα τιμωρηθεί αυστηρά για τον θάνατο του Χανίγια.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσαν σήμερα, Τετάρτη (31.7.2024), πως η «δολοφονία» στo Ιράν του Ισμαήλ Χανίγια, θα «φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο» και θα έχει «τεράστιες συνέπειες σε όλη την περιοχή».

«Η δολοφονία αυτή», που αποδίδεται στο Ισραήλ, «θα φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο και θα έχει τεράστιες συνέπειες για όλη την περιοχή», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, τα μέλη των οποίων εμπλέκονται σε μάχες με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ είναι σε πόλεμο με τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε.

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την «δόλια δολοφονία» του «αδελφού» του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

«Ο Θεός ας συμπονέσει τον αδελφό μου Ισμαήλ Χανίγια, που έπεσε μάρτυρας έπειτα από αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση» έγραψε ο Ερντογάν στο Χ καταγγέλλοντας την «σιωνιστική βαρβαρότητα».

Θρήνος και οργή σε Ιράν και Παλαιστίνη

Το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια» του φόνου του ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε στην Τεχεράνη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Το Κατάρ καταδίκασε τον φόνο του ηγέτη της Χαμάς, κάνοντας λόγο για «φρικτό έγκλημα» και απευθύνοντας προειδοποίηση για «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή.

Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του την πολιτική ηγεσία της Χαμάς και διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας.

Η Ντόχα θεωρεί ότι η δολοφονία «μπορεί να βυθίσει την περιοχή στο χάος και να υπονομεύσει τις πιθανότητες ειρήνευσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Η Κίνα καταδίκασε την «δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το συμβάν, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και καταδικάζουμε αυτήν την δολοφονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Λιν Τζιάν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τα παλαιστινιακά κινήματα καλούν σήμερα σε γενική απεργία.

«Τα ισλαμιστικά κινήματα στην Παλαιστίνη ανακοινώνουν γενική απεργία και πορείες οργής (σε ένδειξη διαμαρτυρίας) για την δολοφονία του μεγάλου εθνικού ηγέτη Ισμαΐλ Χανίγε, η οποία εγγράφεται στο πλαίσιο της τρομοκρατίας του σιωνιστικού κράτους και του πολέμου εξόντωσης (που διεξάγει)», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των παλαιστινιακών κινημάτων.

Η Συρία δήλωσε πως ο θάνατος του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, την ευθύνη για τον οποίο απέδωσε στο Ισραήλ, θα μπορούσε να «προκαλέσει φωτιά σε όλη την περιοχή».

«Η Συρία καταδικάζει αυτή τη θρασεία σιωνιστική επίθεση και αυτήν τη σοβαρή προσβολή στην κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, o εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης δήλωσε πως ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον της κατοικίας του στο Ιράν, είναι «μια μεγάλη απώλεια».

«Αφήνει μαθήματα αντίστασης, θυσίας, υπομονής και ανεκτικότητας… και θυσίας σε εκείνους που τον ακολουθούν», πρόσθεσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ταλιμπάν, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version