Κυριακή, 4 Αυγ.
29oC Αθήνα

Ισμαήλ Χανίγια: Παγιδευμένος με εκρηκτικά ο ξενώνας όπου δολοφονήθηκε ο αρχηγός της Χαμάς

Ισμαήλ Χανίγια: Παγιδευμένος με εκρηκτικά ο ξενώνας όπου δολοφονήθηκε ο αρχηγός της Χαμάς
ΦΩΤΟ Reuters

Νέες πληροφορίες έρχονται να ρίξουν φως στα μεγάλα κενά ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, την ώρα που η χώρα ορκίζεται εκδίκηση ενάντια στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε ξενώνα στην Τεχεράνη.

Ο ξενώνας, όπου σκοτώθηκε ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, φαίνεται πως ήταν παγιδευμένος με εκρηκτικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα δύο Ιρανών αξιωματούχων στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν προσλάβει Ιρανούς πράκτορες, οι οποίοι φέρονται να είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά σε τρία δωμάτια του ξενώνα, ώστε ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς να μη γλιτώσει.

Οι κινήσεις των πρακτόρων φαίνεται πως έχουν καταγραφεί από κάμερες μέσα στον ξενώνα, που φυλασσόταν από τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

Οι ιρανικές αρχές έχουν συλλάβει 24 υπόπτους, ανάμεσά τους ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικούς και εργαζόμενους στον ξενώνα, όπως αναφέρουν οι «New York Times». Αναλυτές επισημαίνουν τα μεγάλα κενά ασφαλείας, που έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Τεχεράνη.

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» διαψεύδουν πως ο θάνατος του Χανίγια οφείλεται σε έκρηξη βόμβας… Μιλούν για πύραυλο μικρού βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκε από κοντινή απόσταση με στόχο το κτίριο, την ώρα που τα σενάρια για το χτύπημα δεν έχουν τέλος.

Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση, εναντίον του Ισραήλ, έχοντας τη στήριξη της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούθι και υποστηρικτών τους σε Συρία και Ιράκ.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται για τα αντίποινα του Ιράν. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ενισχύει τον στόλο του με καταδρομικά και αντιτορπιλικά σκάφη στη Μέση Ανατολή και στέλνει επιπλέον μία μοίρα μαχητικών.

Την ίδια ώρα στη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χτύπησε αυτοκίνητο με μέλη της Χαμάς, στην Τουλκάρμ. Από την επίθεση, σκοτώθηκε ένας διοικητής της ισλαμικής οργάνωσης και ακόμη 4 ένοπλοι, όπως υποστήριξαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις