Παρασκευή, 2 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ισμαήλ Χανίγια: Πλήθος ισλαμιστών στο Κατάρ για την κηδεία του ηγέτη της Χαμάς – Φωτογραφίες και βίντεο

Ισμαήλ Χανίγια: Πλήθος ισλαμιστών στο Κατάρ για την κηδεία του ηγέτη της Χαμάς – Φωτογραφίες και βίντεο
ΦΩΤΟ Reuters

Έγινε στο Κατάρ η κηδεία του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Προειδοποιήσεις στο Ισραήλ για εκδίκηση μετά τη δολοφονία του Χανίγια.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Ντόχα του Κατάρ, μετά τη δολοφονία του στις 31 Ιουλίου στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη. 

Ήταν μία από μια σειρά δολοφονιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της παλαιστινιακής οργάνωσης, καθώς μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.

Μεταξύ εκείνων που παρέστησαν στην τελετή σε μεγάλο τέμενος βόρεια της πρωτεύουσας Ντόχα ήταν ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος μπορεί να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς.

Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς καθώς και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ήταν επίσης παρόντες.

Ο Χανίγια θα ενταφιαστεί σε κοιμητήριο στην πόλη Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα.

Το φέρετρο με τη σορό του Χανίγια, καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε στο τέμενος μαζί με εκείνο του σωματοφύλακά του, που σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν μαζευτεί στο πλάι, καθώς περνούσε.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, είπε τηλεφωνικώς στο Reuters από την κηδεία: «Το μήνυμά μας στην κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά μέσα στη λάσπη και το τέλος σας είναι πιο κοντά από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις».

Ο Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο που τον χτύπησε απευθείας σε έναν κρατικό ξενώνα στην Τεχεράνη όπου διέμενε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Χαλίλ αλ Χάγια, επικαλούμενος μάρτυρες που ήταν μαζί του.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία και υποσχέθηκαν να ανταπαντήσουν. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε την έχει αρνηθεί.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο Χανίγια ήταν το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της Χαμάς, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα και είχε λάβει μέρος στις έμμεσες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Θεωρείτο από πολλούς διπλωμάτες μετριοπαθής συγκριτικά με τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης μέσα στη Γάζα, αν και ορισμένοι Ισραηλινοί σχολιαστές λένε πως θεωρείτο από κάποιους στην ισραηλινή πλευρά ως εμπόδιο σε μια συμφωνία.

Διορίστηκε στο ανώτατο αξίωμα της Χαμάς το 2017 και κινείτο μεταξύ Τουρκίας και Ντόχα, διαφεύγοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην υπό αποκλεισμό Λωρίδα της Γάζας.

Τον Μάιο, το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών ηγετών της Χαμάς, περιλαμβανομένου του Χανίγια, καθώς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ηγέτες απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Το Ιράν τέλεσε τη δική του επικήδεια τελετή για τον Χανίγια χθες, Πέμπτη, στην οποία παρέστη η χήρα του Αμάλ.

«Χαιρέτα όλους τους μάρτυρες της Γάζας, χαιρέτα τους ηγέτες, όλους τους μάρτυρες της Γάζας, όλους τους μουσουλμάνους», είπε απευθυνόμενη στον εκλιπόντα σύζυγό της η Αμάλ Χανίγια δίπλα στο φέρετρό του.

Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, μέλος του ΠΓ του Χαμάς, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για την ψυχή του σε τεμένη παντού στον κόσμο.

«Ας είναι η σημερινή Παρασκευή μία μέρα συντριπτικής οργής που καταγγέλλει το δολοφονικό έγκλημα και απορρίπτει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε δήλωση.

Σειρά δολοφονιών 

Ενώ το Ισραήλ δεν έχει πει ότι διέπραξε τη δολοφονία, έχει ανακοινώσει ότι αεροπορικό πλήγμα του τον προηγούμενο μήνα σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ στη Γάζα. Η Χαμάς δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον θάνατο του Ντέιφ.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την 31η Ιουλίου πως ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Φουάντ Σουκρ σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον ενός κτιρίου στη Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε την 1η Αυγούστου, ότι θα δώσει ξεκάθαρη απάντηση στη δολοφονία του Σουκρ, λέγοντας ότι το Ισραήλ πέρασε τις κόκκινες γραμμές και ότι η πολύχρονη αντιπαλότητα των δύο πλευρών εισήλθε σε νέα φάση.

«Αναζητούμε μια πραγματική απάντηση, όχι μια απάντηση για μάτια του κόσμου, και πραγματικές ευκαιρίες. Μια μελετημένη απάντηση», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, σε τηλεοπτικό διάγγελμα για την κηδεία του διοικητή της οργάνωσης.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις