Ισόβια κάθειρξη ήταν τελικά η ποινή που επιβλήθηκε στον διαβόητο κακοποιό "Ελ Τσάπο".
Οι κατηγορίες για τις οποίες είχε κριθεί ένοχος ο Ελ Τσάπο στις 12 Φεβρουαρίου, μετά από ακροαματική διαδικασία τριών μηνών, επέφεραν τουλάχιστον την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ο ομοσπονδιακός δικαστής Μπράιαν Κόγκαν επέλεξε να προσθέσει συμβολικά ποινή 30 ετών για την κατηγορία της χρήσης αυτόματων όπλων, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.
Ο Χοακίν Γκουσμάν, που θεωρείται ο ισχυρότερος βαρόνος των ναρκωτικών στον κόσμο, εισήγαγε στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1.200 τόνους κοκαΐνης μέσα σε διάστημα 25 ετών.
“Οι συντριπιτκές αποδείξεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης έδειξαν ότι ήταν ο ανηλεής και αιμοδιψής αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα” μεταξύ 1989-2014, ανέφερε το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα τουο Μπρούκλιν Ρίτσαρντ Ντόναχιου, πριν από την απαγγελία της ποινής.
Στη δίκη αυτή η κατηγορούσα αρχή απέδειξε ότι ο Μεξικανός διέταξε τη δολοφονία ή δολοφόνησε ο ίδιος τουλάχιστον 26 ανθρώπους, κάποιες φορές αφού προηγουμένως τους υπέβαλε σε βασανιστήρια. Τα θύματά του ήταν πληροφοριοδότες, διακινητές αντίπαλων συμμοριών, αστυνομικοί, συνεργάτες του, ακόμη και μέλη της ίδιας της οικογένειάς του.
Λίγο αφότου ξεκίνησε η σημερινή ακροαματική συνεδρία, ο Χοακίν Γκουσμάν μίλησε για πρώτη φορά μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017. Ισχυρίστηκε ότι στερήθηκε το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησής του, υποστηρίζοντας ότι “τον βασανίζουν σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά 24 ώρες την ημέρα”.
“Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη”, πρόσθεσε ο 62χρονος Ελ Τσάπο ο οποίος, σε διάστημα 30 ετών, οργάνωσε το ισχυρότερο καρτέλ στο Μεξικό.
Πριν να ανακοινωθεί η ποινή του, η πρώην βοηθός ενός συνεργάτη του Μεξικανού, του Άλεξ Σιφουέντες, είπε στο δικαστήριο ότι ο Γκουσμάν την είχε επικηρύξει για ένα εκατομμύριο δολάριο. “Ζω από θαύμα επειδή ο Γκουσμάν προσπάθησε να με σκοτώσει”, είπε η Αντρέα Φερνάντες Βέλες, κλαίγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής της.
Πού βρίσκονται τα χρήματα;
Ο δικαστής διέταξε επίσης την κατάσχεση ποσού ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή τα κέρδη που εισέπραξε ο Γκουσμάν από τη διακίνηση ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα πάντως η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ.
Με βάση τις έρευνες των αμερικανικών αρχών, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από το τραπεζικό σύστημα και ο Ελ Τσάπο ενδέχεται να επένδυσε ο ίδιος σε μια ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Ο Ελ Τσάπο, που ξεκίνησε την αιματοβαμένη καριέρα του δουλεύοντας στις καλλιέργειες κάναβης στη Σιναλόα, τη γενέτειρά του, θα εκτίσει την ποινή του σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που βρίσκεται στη μέση του πουθενά, στο Φλόρενς του Κολοράντο. Η φυλακή αυτή, που αποκαλείται “Το Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων”, θεωρείται η πιο ασφαλής στις ΗΠΑ. Εκεί εκτίουν την ποινή τους μεταξύ άλλων ο “Γιουναμπόμπερ” Τεντ Κατσίνσκι, ο Τέρι Νίκολς (συνεργός στην επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι), ο βομβιστής του μαραθωνίου της Βοστόνης Τζοχάρ Τσαρνάγεφ και ο Γάλλος Ζακαριά Μουσαουί, που συμμετείχε στην οργάνωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν έχει δραπετεύσει από εκεί από το 1994, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της.
“Μια αποστειρωμένη εκδοχή της κόλασης”, την χαρακτήρισε το 2007 η εκπομπή “60 Λεπτά” του τηλεοπτικού δικτύου CBS.
Οι κρατούμενοι συνήθως μένουν επί 23 ώρες την ημέρα στο κελί τους, το καθένα από τα οποία έχει μόνο ένα στενό παράθυρο, τοποθετημένο σε γωνία τέτοια ώστε να φαίνεται μόνο ο ουρανός. Μπορούν να βλέπουν τηλεόραση στο κελί τους, να παρακολουθούν τη λειτουργία ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Όμως λαμβάνονται ειδικά περιοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν να ασκούν επιρροή ή να εξαπολύουν απειλές πέραν των τειχών της φυλακής. Οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον χώρο ασυνόδευτοι. Τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα γίνεται καταμέτρηση.
Έχει δραπετεύσει δύο φορές
Στο παρελθόν ο Γκουσμάν δραπέτευσε δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό. Τη μία φορά μάλιστα έσκαψε μια σήραγγα μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου για να τα καταφέρει. Την πρώτη φορά, το 2001, φέρεται ότι έφυγε κρυμμένος μέσα σε ένα καλάθι για τα άπλυτα, με τη βοήθεια διεφθαρμένων δεσμοφυλάκων.
Ο Γκουσμάν κρατείται σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νότιο Μανχάταν μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ τον Ιανουάριιο του 2017. Μέσω των δικηγόρων του διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές για τις συνθήκες κράτησης τους: το κελί του δεν έχει παράθυρο και το φως δεν σβήνει ποτέ.
“Η ποινή που του επέβαλε η πολιτεία, δηλαδή ισόβια συν 30 χρόνια, είναι μια φάρσα. Η καταδίκη και η φυλάκιση του Χοακίν (…) δεν θα αλλάξουν τίποτα στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών”, σχολίασε ο δικηγόρος του, Εντουάρντο Μπαλαρέζο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπρίτζετ Μπρέναν, η ειδική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, αρμόδια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, παραδέχτηκε ότι το γεγονός ότι ο Γκουσμάν βγήκε από τη μέση δεν έχει περιορίσει την επιρροή του καρτέλ της Σιναλόα. “Πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο για την εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των ναρκωτικών που φτάνουν στις ΗΠΑ”, εξήγησε.