Site icon NewsIT
18:04 | 24.06.22

Ισπανία: 2.000 μετανάστες προσπάθησαν να μπουν από το Μαρόκο στη Μελίγια

Ισπανία: 2.000 μετανάστες προσπάθησαν να μπουν από το Μαρόκο στη Μελίγια

Migrants wait to disembark from a Spanish coast guard vessel, in the port of Arguineguin, in the island of Gran Canaria, Spain, May 30, 2022. REUTERS/Borja Suarez

Newsit Newsroom

Περίπου 2.000 μετανάστες προσπάθησαν σήμερα το πρωί να μπουν στον ισπανικό θύλακο Μελίγια από το Μαρόκο και 130 άτομα τα κατάφεραν.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια μαζικής εισόδου μεταναστών στη χώρα μετά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Ραμπάτ.

Οι ισπανικές δυνάμεις της τάξης εντόπισαν “γύρω στις 06:40, μια ομάδα μεταναστών που αποτελείτο από τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους” να πλησιάζει στα σύνορα, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της νομαρχίας.

“Μια σημαντική ομάδα 500 ανθρώπων από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής” εισέδυσε στο σημείο ελέγχου στα σύνορα και “τουλάχιστον 130 άνθρωποι” κατάφεραν να εισέλθουν στη Μελίγια, πρόσθεσε.

Η Μελίγια και άλλος ισπανικός θύλακας, η Θέουτα, που βρίσκονται στο βόρειο Μαρόκο, είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο και αποτελούν συχνά αντικείμενο προσπαθειών εισόδου από μετανάστες που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Εξάλλου, “συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ανάμεσα σε μετανάστες και τις δυνάμεις της τάξης”, δήλωσε στο AFP ο Όμαρ Νάτζι της μαροκινής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH), μια πληροφορία που δεν ήταν δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Το νοσοκομείο Χασάνι στη Ναντόρ, όχι μακριά από τη Μελίγια, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δέχθηκε “πολλά” μέλη των δυνάμεων της τάξης καθώς και μετανάστες από τη υποσαχάρια Αφρική που τραυματίστηκαν.

Η προσπάθεια αυτή μαζικής εισόδου σε έναν από τους δύο ισπανικούς θύλακες είναι η πρώτη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Ραμπάτ στα μέσα Μαρτίου έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Η αντιπαράθεση προκλήθηκε από τη φιλοξενία στην Ισπανία του επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο, Μπραχίμ Γάλι, τον Απρίλιο του 2021 προκειμένου να λάβει ιατρική βοήθεια για την Covid-19.

Η Μαδρίτη έθεσε τέλος σε αυτή την κρίση υποστηρίζοντας δημόσια το μαροκινό σχέδιο για την αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας, πρώην ισπανική αποικία που ελέγχεται κατά 80% από τη Ραμπάτ αλλά διεκδικείται από το Πολισάριο, που υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version